miercuri, 12 august 2009

Sindicaliştii de la Penitenciare vor să-şi scoată şefii din închisoare

Non-ştirea din acest text este că angajaţii penitenciarelor se pregătesc de grevă. Adevărata ştire este că viitorii grevişti nu cer bani. Adică nu pentru bani fac grevă. E posibil? Ei, uite că da. Să detaliem, deci, ce vor oamenii ăştia. Păi, în principal, oamenii ăştia vor să scape de oamenii ăia. Adică de ăia de sus: subsecretarul de stat la Justiţie Constantin Radu Ragea (fost consilier şi fost partener de afaceri al ministrului Predoiu, şef peste ministerul responsabil de Administraţia Naţională a Penitenciarelor – ANP) şi Ion Băla, directorul general al ANP.

Marea problemă a sindicaliştilor de la Penitenciare este că Ragea şi Băla au cam întors pîrnăile cu gratiile-n sus, dacă putem să spunem aşa.Au decis, adică, să facă reformă, nene. Deci închisorile să se transforme din carcere de maximă siguranţă în stabilimente ceva mai deschise (sau semi-deschise).

Toate bune şi frumoase, doar că nu au consultat şi organizaţiile sindicale (aşa cum prevede legea) şi nici nu au făcut vreo analiză a resurselor necesare implementării proiectelor lor. Nu de alta, dar numai la schimbarea statutului închisorilor era nevoie de estimarea unor costuri de transport al deţinuţilor dintr-un loc în altul, de amenajare a noilor spaţii de detenţie etc. Başca, Ragea şi Băla au mai schimbat şi programul de lucru al gardienilor, care trebuie să vină la muncă şase zile din şapte, cîte opt ore pe zi.

Aşa că atît Federaţia Sindicală din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), cît şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică (FSAP PUBLISIND) i-au cerut ministrului Predoiu şi directorului ANP să fundamenteze aceste măsuri luate după ureche şi să stabilească costurile, avînd în vedere că ele au început să destabilizeze sistemul penitenciar.

Continuarea aici

Domnule Director General,


Vazand adresa dumneavoastra nr. 231995/DCEAN/07.08.2009 prin care ne comunicati ca nu sunteti de acord cu propunerile sindicale ramase in divergenta in sedinta din 04.08.2009 si adresa nr. 234888/SCRG/07.08.2009 prin care ne invitati la o noua intalnire pentru discutarea Acordului Colectiv pentru data de 12.08.2009 ora 10.00 va comunicam ca Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitencioarelor(FSANP) si Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare (SNLP) considera ca pozitia divergenta a fost deja exprimata de catre conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, urmand a ne rezerva dreptul de a urma procedurile legale pentru conciliere conform legii conflictelor de munca.
Referitor la dorinta dumneavoastra de a dezbate probleme financiare si de resurse umane, va reamintim ca aceste probeme au fost dezbatute in ultimele 3 luni si ca personalul asteapta decizii concrete. FSANP si SNLP si-au transms deja solicitarile referitor la aceste subiecte.

Cu stima, Sorin Dumitrascu

0 Comments: