sâmbătă, 8 august 2009

Cum sa-ti alegi "cel mai convenabil" judecator

Oficial, in Romania nimeni nu poate sa-si aleaga magistratul care-i va judeca un proces.


Asta, pentru ca in urma cu doi ani in instantele judecatoresti a fost introdus sistemul informatic (ECRIS), care consta in distribuirea aleatorie a dosarelor de judecata. Ratiunea introducerii acestuia a fost evitarea cazurilor in care anumite dosare puteau ajunge pe mana unor judecatori favorabili uneia dintre parti.Acest sistem, care a costat statul roman peste 35 milioane de euro, a fost introdus tocmai pentru eliminarea coruptiei din justitie. In practica, distribuirea aleatorie a dosarelor s-a dovedit in multe situatii doar o gluma buna.

Romania libera a identificat, cu ajutorul unor magistrati, cinci metode prin care judecatorii, grefierii si avocatii pot insela sistemul. Una dintre solutii este aceea prin care in soft-ul ECRIS sunt introduse datele dosarului intr-un mod incorect, astfel incat acesta sa ajunga la completul de judecata dorit de una dintre partile din proces. Un alt tertip este "imbolnavirea" subita a judecatorului care a primit cauza respectiva si inlocuirea acestuia cu alt magistrat "Aceasta metoda e folosita pentru a fugi de raspundere din dosarele grele, ale DNA, de pilda", explica o sursa, sub protectia anonimatului. Consiliul Superior al Magistraturii confirma, la randu-i, disfunctionalitatile sistemului, fara a preciza insa cate sanctiuni a dispus pana acum.

"Exista cazuri cand sistemul ECRIS a fost manipulat cu ajutorul informaticienilor, pentru a se eluda repartizarea aleatorie a dosarelor", spunea ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, la inceputul acestui an. Recunoasterea la un asemenea nivel a unei realitati atat de grave a inflamat spiritele in interiorul CSM. La vremea respectiva, Consiliul Superior al Magistraturii a replicat dur si a etichetat drept "inadmisibile" afirmatiile ministrului. Totusi, inselarea sistemului informatic, prin care distribuirea dosarelor catre judecatori ar trebui sa se bucure de impartialitate totala, ramane o realitate. Romania libera prezinta astazi metodele prin care mecanismul poate fi ocolit cu succes.

Sunt cel putin cinci la numar si au fost confirmate chiar de presedintele unui tribunal din Romania.La introducerea sa, in mod generalizat, in 2007, sistemul ECRIS ar fi trebuit sa dea un prim semnal concret de limitare a coruptiei in instantele din toata tara. Teoretic, lucrurile ar fi trebuit sa mearga spre mai bine. Practic insa, administrarea dosarelor care intra pe rol este in continuare manipulata. O anumita cauza poate ajunge pe mana unui judecator favorabil uneia dintre parti, cu ajutorul grefierului/judecatorului care se ocupa de distribuirea dosarelor. In urma activitatii indelungate cu softul, grefierul poate anticipa completul de judecata caruia ii va reveni cauza respectiva: fie operatiunea nu se efectueaza in ordinea intrarii dosarelor, fie se introduc variabile de timp pentru o perioada in care exista un singur complet.

Cotiuarea aici

0 Comments: