joi, 13 august 2009

Combaterea crizei

Ca toate in Romania,criza si mai ales combaterea crizei se transforma pe zi ce trece intr-o mare mistocareala.Mult trambitatele masuri anticriza sunt menite sa arunce greutatea rezolvarii situatiei economice pe umerii celor care si asa traiau cu grija zilei de maine,in timp ce prin ministere si sedii centrale de societati de stat,unde s-au oplosit toti protejatii sistemului politic,sacrificiul consta in reducerea pauzei de cafea si compensarea acesteia cu pauza de tigara.
Si pentru ca anp-ul nu poate face nota discordanta,regasim aceeasi preocupare constanta pentru economisirea si gestionarea eficienta a banilor publici.Mai mult in teritoriu si mai mult de suprafata e adevarat ,dar ce mai conteaza?

Sa vedem ce intelegem din urmatoarele aspecte ale incercarilor anp de reducere a cheltuielilor.Se cere unitatilor sa-si reduca substantial cheltuielile pentru a se putea face dovada,ceruta de sindicate ,ca maretele planuri de restructurare si reprofilare initiate de specialistii anp au generat reduceri de costuri pe ansamblul sistemului.
Reducand consumul de hartie igienica,sapun si alte maruntisuri se compenseaza cheltuielile de transport a detinutilor la instante aflate la sute de kilometri de locul de executare a pedepselor.

Diminuarea ,,turismului penitenciar'',una din motivatiile invocate de anp,departe de a se fi realizat, a generat costuri suplimentare semnificative,pe care oricat s-ar stradui matematicienii din anp sa le scada prin reinventarea calculelor matematice in stil penitenciarist,nu pot fi ignorate. Suspendarea ilegala si inutila a primelor de vacanta,pe langa faptul ca a generat actiuni in instanta,care inseamna si cheltuieli de judecata,a fost o initiativa demagogica in conditiile in care majoritatea angajatilor din sistem incasasera deja aceste prime.Deci din nou o actiune ,,reusita'' de diminuare a cheltuielilor.

Blocarea organizarii concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante,din sursa interna,nu numai ca nu genereaza reducerea cheltuielior,intrucat sunt numiti oameni pe acele posturi,dar deschide din nou calea catre formarea camarilelor regionale,stiut fiind faptul ca un post ocupat prin imputernicire va fi si castigat prin concurs de persoana respectiva.
O alta situatie generatoare de cheltuieli suplimentare nerezolvata de anp este efectuarea orelor suplimentare de catre personal.Solutia adoptata de specialistii anp a fost experimentul cu programul de lucru de 7,8,9 ore care s-a dovedit total neinspirat si neadecvat.O solutie mai la indemana,in conditiile in care nu se pot face angajari,ar fi fost reanalizarea si redimensionarea schemelor de personal.

Informatizarea si reducerea numarului de detinuti nu numai ca nu au redus numarul personalului administrativ ,ci din contra ,acesta a crescut.Aceasta intentie a fost dealtfel anuntata si de anp,dar s-a pierdut pe undeva pe drumul dintre intentie si realizare.Din nou un rateu.
Sunt doar cateva aspecte care impreuna cu multe alte motive ma fac sa cred ca ne-am putea dispensa de serviciile anp-ului.In cadrul MJLC sunt destule cabinete si servicii care ar putea prelua atributiile anp-ului,ministerul avand personal suficient pentru suplinirea atributiilor de serviciu ale angajatilor anp.In felul acesta am apartine de factor de minister si nu am mai fi un apendice al acestuia.S-ar economisi banii pe chirii si pe sediul nou al anp,s-ar completa multe posturi vacante in unitati prin intoarcerea din pribegie a celor plecati de acasa,nu ar mai exista cheltuieli de deplasare,protocol,diurne si toate celelalte.

Continuarea aici

2 Comments:

strănepotulnepotului said...

Blocarea organizarii concursurilor
= adică să fim toţi şefi şi inelectuali, de la Fac. particulare, prostani, retardaţi frustraţi, jeguri penale, fără caracter,studii şi bun simţ,aşa handicapaţilor dumitraşcilor,vasilescilor, sclavagiştilor!
Vă doresc NIMIC!

Anonim said...

Erai treaz cand ai postat comentariul?Daca da,ai o problema!Mareeeee!!!!