marți, 4 august 2009

Reorganizarea MJLC

Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) se afla deja in curs de reorganizare, potrivit HG 659/29 iunie 2009. Hotărârea respectivă a fost aprobata de guvern la sfârşitul lunii mai si a fost publicată în Monitorul Oficial pe 29 iunie 2009.

Potrivit ministrului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu: “Am iniţiat reorganizarea în urmă cu mai multe săptămâni, axată pe trei vectori. În primul rând, am redus schema prin eliminarea din organigramă a 60 de posturi, direcţionate către CSM, pentru a fi redistribuite către instanţe şi parchete, unde există deficit de personal. În al doilea rând, prin simplificare, prin a) desfiinţarea tuturor posturilor de director adjunct şi b) eliminarea suprapunerii posturilor de conducere, de ex. şef serviciu – director adjunct – director. În al treilea rând, activităţile vor fi grupate pe piloni instituţionali, după model european. Aceste măsuri vor optimiza fluxurile administrative şi vor elimina costurile inutile.”

În termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a HG privind reorganizarea MJLC (pana la începutul lunii octombrie), se va efectua o evaluare a capacităţii administrative si profesionale a personalului ministerului şi, dacă este cazul, vor fi înaintate guvernului propuneri pentru o a doua reorganizare a ministerului, in vederea creşterii standardelor şi capacităţilor profesionale ale personalului.

Va fi efectuată o analiză privind evoluţia situaţiei în domeniul cetăţeniei şi, dacă este cazul, va fi propus Guvernului un plan de măsuri care să permită optimizarea modului în care aceasta primeşte şi analizează cererile de acordare sau redobândire a cetăţeniei române.

Hotărârea de reorganizare va fi urmată de ordine ministeriale şi operaţiuni administrative care vor desăvârşi acest proces de reformare a MJLC.

Măsuri concrete:
- Au fost desfiinţate prin transformare patru direcţii. Două dintre ele s-au transformat în alte direcţii şi una în serviciu.

- Au fost desfiinţat posturile de conducere care nu se justificau din punct de vedere al atribuţiilor de serviciu şi al eficienţei administrative. Au fost desfiinţate toate posturile de director adjunct din minister (cu excepţia Direcţiei de Elaborare Acte Normative), adică 14 posturi. Un post de director a fost transformat în şef serviciu. A fost desfiinţat postul de secretar general adjunct, pentru că nu-si justifica economic şi administrativ existenţa. Prin desfiinţarea posturilor inutile de directori adjuncţi, MJLC economiseşte aproximativ 400.000 euro pe an.

- Prin încetarea detaşărilor efectuate, s-au făcut economii de aprox. 38.000 euro/lună, respectiv aprox. 450.000 euro/an. Magistraţii din minister a căror detaşare a fost încetată primeau pe lângă indemnizaţie, diurnă, transport şi cheltuieli de cazare. Detaşarea lor a fost încetată pentru că, în condiţiile actuale, costul menţinerii lor în minister era prea mare. Competenţa magistraţilor detaşaţi nu a fost nici o clipă pusă sub semnul întrebării.

- Au fost redirecţionate din organigrama ministerului un număr de 60 de posturi, care au fost alocate instanţelor de judecată. Aceste posturi ar fi grevat financiar ministerul cu aproximativ 1 milion euro pe an, dacă ar fi fost ocupate şi finanţate. Aceste posturi au fost transferate în folosul sistemului judiciar, care are mare nevoie de magistraţi.

- Sunt în curs de evaluare şi detaşările care mai există în minister, costul lor curent este de aproximativ 500.000 euro/an.

Continuarea aici

0 Comments: