luni, 31 august 2009

Adresa din 28.08 2009

Viitorul penitenciarelor romanesti este pe maini bune.Si asta pentru ca domnul director general I.Bala a devenit doctor.In drept,este adevarat,dar totusi doctor.
Aceasta intamplare ar fi trecut probabil neobservata si nediscutata ,daca nu s-ar fi trimis in unitati o adresa prin care se solicita ca, de acum incolo, formula de adresare in cazul comunicarii cu/comunicarilor catre persoana care vegheaza de pe inaltimea jiltului din Ghiculeasa asupra bunului mers al detentiei romanesti sa fie:Domnule Director general, comisar sef dr.Ioan Bala.

Daca aceasta adresa este izvorata din initiativa dl.comisar Gheorghe Iftinca,avem parte de o manifestare a dragostei netarmuite pe care i-o poarta acesta sefului,ilustrata prin grija ca acei marunti slujbasi din puscarii sa nu care cumva sa uite a folosi abrevierea titlului stiintific,ce are menirea de a-l situa pe viitorul chestor de penitenciare peste muritorii de rand din subordine,care au niste amarate de diplome de licenta sau master.
Insa,daca adresa este redactata si trimisa spre stiinta poporului din initiativa si la solicitarea posesorului titlului de doctor,atunci deja ar trebui sa cautam prin dictionare cuvinte ca:decenta,lauda,modestie,fala si altele ca cestea,care pot interactiona intr-un fel sau altul cu subiectul discutiei noastre.

Faptul ca Domnul Director general,comisar sef dr. Ioan Bala si-a completat studiile si pregatirea cu un doctorat reprezinta o realizare personala importanta si este un lucru demn de lauda.Dar nu vad rostul adresei prin care se aduce la cunostinta intregului sistem penitenciar acest lucru.

Obtinerea acestui titlu nu-i inbunatateste cu nimic imaginea pe care si-a creat-o in fata angajatilor vis-a-vis de situatia si problemele sistemului.Discursul si atitudinea dumnealui fata de nemultumirea generala a oamenilor pe care-i conduce nu pot fi facute uitate de,, folosirea abrevierii titlului stiintific''.
Indiferent de motivul care a generat emiterea acesteia, adresa a reusit sa-mi aduca aminte de ,,academician doctor inginer Elena Ceausescu,om de o deosebita.....".

Am urmarit destule emisiuni in care erau intervievati oameni ce formeaza elita societatii romanesti,intelectuali care au contribuit si contribuie la scrierea istoriei tarii.In toate cazurile am observat existenta unui punct comun:decenta.Atat de nepasatori, uneori ostili chiar,erau la insiruirea de titluri care mai de care mai sonore si pompoase pe care o faceau reporterii,atat de modesti in etalarea cunostintelor si realizarilor lor,atat de naturali erau acesti oameni, incat acceptarea superioritatii lor intelectuale de catre interlocutori era un lucru firesc .

Acumularea de cunostinte si implinirea intelectuala ar trebui ,probabil ,sa duca la acutizarea simtului critic fata de derizoriu si ridicol.Pentru ca este binecunoscuta parabola povestii cu hainele noi ale imparatului.
Deci,dr. ... sau, pur si simplu, domnule ?

2 Comments:

Unknown said...

http://penifestbih.wordpress.com nou site al PENITENCIARULUI ORADEA

Anonim said...

Felicitari pentru articol. A fost surprins un aspect esential. Trist este ca domnul Bala este reflectia fidela a unui sistem condus de impostori lipsiti de cele mai elementare virtuti. Personal, nu mai am asteptari de la sistemul in care lucrez. Cu niste fanfaroni pe post de lideri nu avem nicio sansa. sa de Dummezeu sa ma insel.