marți, 10 februarie 2009

Pozitia de drepti a functionarului public

Desi ne lovim zilnic de o multitudine de reminescente ale vechilor metehne, ramase de pe vremea cand ne numeam militari si ne comportam ca atare, le trecem cu vederea sau ne place sa credem ca sunt doar ecouri ale vremurilor trecute. Insa in ultimul timp aceste ecouri incep sa prinda contur si asistam la inchegarea unui discurs din ce in ce mai cazon si mai autoritar, in care regasim din plin influentele vechilor glorii ale penitenciarelor romanesti, de genul Dughila si Stroescu .

Asistam la un dezinteres total in ceea ce priveste starea sistemului penitenciar, la ignorarea problemelor personalului, la incercarea din ce in ce mai evidenta de a pune pumnul in gura angajatilor si reprezentantilor acestora. Si acest mesaj, transmis de atitudinea conducerii centrale, se regaseste in luarile de pozitie ale conducerilor locale ale penitenciarelor in relatia cu proprii angajati.

Incepand cu prezenta din ce in ce mai deasa la pregatirea de dinaintea intrarii in serviciu, prilej de a lansa amenintari voalate la adresa celor care au opinii diferite, si continuand cu ignorarea cu buna stiinta a organizatiilor sindicale prin stabilirea de programe de lucru fara consultarea acestora, asistam la radicalizarea discursului sefilor nostri.

Exemplific afirmatia prin urmatorul citat: ,,Cu sindicatul, cum sa va spun eu, e ca si la nivel inalt. Orice decizie se ia cu consultarea sindicatelor. Dar in ceea ce priveste deciziile, ce pot sa spun. Se dau hotarari de guvern pe care sindicatele, dupa aceea, le contesta. Ideea e ca decizia se ia de catre conducere institutiei cu consultarea sindicatului. Consultarea, nu acordul! Sunt doi termeni diferiti, doua notiuni distincte. Dar, de cele mai multe ori, intre sindicat si conducerea unitatii se ajunge la o solutie convenabila ambelor parti. Si-apoi, daca ne referim strict la acest program, sindicatele ar putea spune ,,daca-i ordin, cu placere'', chiar daca nu suntem o institutie militarizata ci functionari publici cu statut special.''
Fata de acest gen de declaratii, nu putem decat sa speram ca reprezinta un punct propriu si personal de abordare a relatiei cu sindicatul si ca nu este o linie trasata ''de la centru'' cum se spunea pe cand eram o institutie militarizata.

Coraborand acest gen de discurs cu multe alte actiuni ale adminisratiei, merita de amintit si celebrul regulament de purtare al tinutei, nu ar fi de mirare sa asistam la transformarea sistemului penitenciar romanesc intr-o strutocamila. Un sistem civil, in care revista de front si adunarea pe platou nu ar fi decat incalzirea pentru o zi de munca in folosul patriei.

Suntem mandrii purtatori ai unei uniforme care nu ne confera nici un statut, ai carei uratenii o face de neacceptat de catre sefii cei mari. De cate ori ati vazut un director general, provenit din sistem, imbracat cu uniforma la interviurile televizate? Este vizibil cum toti cei care pot, regulamentar, sa evite portul tinutei, o fac.

La atata timp de la demilitarizare relatiile profesionale se bazeaza pe supunerea neconditionata fata de superior, intimidarea subordonatilor de la inaltimea functiei avuta, ignorarea propunerilor venite de jos in sus, folosirea controalelor drept mijloc de coercitie impotriva celor care deranjeaza e.t.c.

De aceea nu pot sa inchei decat prin comanda: ,,PENTRU ONOR, PREZENTATI ARM' !''

8 Comments:

Anonim said...

Tinuta e facuta sa fie puratata nu sa ne imbracam ca niste babe,sa tragem fesul pe ochi,sa ne inghebosim, parca am avea 60 de ani,si mai iesim prin oras...sa ne umflam muschii ca de suntem militieni.Ce respect sa mai pretindem sau ce exemplu mai putem da...

Anonim said...

da d-ta prea marite'' de ce nu o porti?se cunoaste stilul''....noi o purtam de bine de rau''

Anonim said...

Draga Paul,

Vreau sa te vad 3 luni director sau comandant de unitate de puscarie, si ai sa vezi ca iti vei schimba opiniile din multe puncte de vedere. E usor sa comentezi, dar este foarte greu sa-i multumesti pe toti. Si sefii, si subordonatii si sindicalistii trag de tine din toate partile. Tu ce ai face in locul unui director? Crezi ca te-ai descurca mai bine? Sincer, ma indoiesc! Dar m-as bucura sa fi in pielea unui director si apoi sa-ti dai cu parerea.

Apropo, cum ar fi sa conduca ANP-ul 12.000 de angajati? Tu ce zici, s-ar gasi o idee comuna, general acceptata de toti? (Desi in sistem sunt poate sute de probleme). Si atunci, cei care nu accepta o decizie a unui sef, plang ca li se baga pumnul in gura? Ce zici de parerea mea?

Si acum sa-ti spun opinia mea. Guvernul a facut o mare greseala cand a demilitarizat sistemul penitenciar. Daca nu ma insel, bulgarii nu au facut-o. Dar noi am fost mai catolici decat Papa. Vrei sa ma crezi sau nu, dar au intrat in sistem indivizi carora iti este teama sa le dai arma pe mana. Indivizi care ajunsi la instruire la Sc. din Tg. Ocna, mai intai au inceput sa se inrereseze de salarii si de sporuri si nu de profesie. Crezi ca asemenea indivizi fac onoare si cinste sistemului in care lucrezi si tu?
In final iti spun ca mai mare baza am in cei care au lucrat in sistemul penitenciar militarizat decat in cei veniti dupa. Iar dumneata, daca vrei sa sustii asemenea indivizi, poti sa o faci, numai ca pe astia ca mine nu ai reusesti sa ii convingi.

Cu respect, un realist.

Anonim said...

Ca mi-am adus aminte, Paul, la cate reviste de front ai participat din "90 incoace?

Si ultima intrebare. Ti-ar face placere sa vezi colegi cu camasa rosie, cravata verde, pantalon gri sau de alta culoare decat uniforma si astfel sa te prezinti cu ppl-ul la completul de judecata sau chiar in fata ppl-ului pe sectie? Ce iti spune constiinta? E corect?

Eh, Paul , Paul, numai militaria scoate din om calitati pe care nici el nu banuieste. Dar cui ii place anarhia, va plange tot timpul!

Cu respect, un realist.

Anonim said...

ati f.... lumea cu uniforma asta.uite din cauza ei nu merge domle'' sistemul penitenciar rominesc.tot va pierdeti timpul cu gogomanii din astea''.simplu...nu poarta tinuta regulamentar..sanctiune. 1,2 si vezi cum se trece la portul ei. da ce ne facem cu directorul? ca el nu o poarta de fel.si nici unii din adj.pe ei cine dracu ii sanctioneaza. deci in concluzie sa ma traga de suniforma cind or purta-o si ei

Anonim said...

,,Si-apoi, dacã ne referim strict la acest program, sindicatele ar putea spune “dacã-i ordin, cu plãcere”, chiar dacã nu mai suntem o institutie militarizatã, ci functionari publici cu statut special ,,

Domnilor ... dacă aceasta este părerea si concepţia unui Director despre cum trebuie să fie un dialog între sindicat şi patronat , nu vă supăraţi dar cred că a înebunit lupul . Nu fac parte din sindicatul vostru dar dacă vă gândiţi să faceţi o mişcare de protest în potriva acestui frustrat al vechiului regim comunist , vă rog să mă anunţaţi şi pe mine mă voi solidariza cu problema dumneavoastră , aşa chiar că nu se mai poate .

O zi bună .

Anonim said...

zici"UN REALIST" si tragi apa. inafara faptului ca acest domn Paul face parte din acest sindicat si nu a participat la sedinte de front,tu personal ce mai ai sai reprosezi?. dak tot nu ai incredere in tineretul incadrat la vaslui de ce nu iesi la o sedintza sa dai nume care sunt incadrati cu pile,sau nu sunt buni de nimic? Uite daca as fi eu director la vaslui as inchide puscaria sa vad ce se mai intampla atunci.ai vreo calificare te intreb"un realist"?

Anonim said...

Mai oameni buni!!
Dobitocii sistemului vor "sa ne lege de glie" cu programul de 8 ore!!
Adica sa nu mai am timp sa uit moaca "banditilor"!
Sa nu existe zi fara sa vad puscaria!
Li se pare ca agentii fac afaceri mai mari decat ofiterii (acesti Dumnezei ai sistemului penitenciar).

Sa tragem apa odata dupa toti "ganditorii sitemului"!

Asta era cauza neajunsurilor din Justitie: programul incarcat al agentului de penitenciar! Le dau lacrimile de grija noastra, jugodiile dracului!!!