duminică, 8 februarie 2009

Ce mai stire, puscaria!


Din cand in cand, prin ziare sau prin stirile t.v. apare si cate o inserare despre sistemul penitenciar. Cele mai multe se refera la activitatile culturale desfasurate in puscarii si la participarea detinutilor la acestea, mai putin despre initiatorii si coordonatorii acestora.

Stirile de genul acesta ocupa, de obicei, spatii restranse in paginile secundare ale ziarelor sau cateva secunde in emisia unui post t.v. Dar sunt si situatii cand stirile despre puscarii tin prima pagina si fac rating la televiziuni. Acestea sunt stirile despre Balint, Gorbunov, Camataru, Chitac, Stanculescu, in general criminali sau nume des vehiculate de interlopi celebri. Cu nume cunoscute publicului din emisiuni anterioare,a caror faima a fost creata de presa.

Sau ce sa mai vorbim de o evadare, revolta sau orice scandal iscat in puscarie. Deja curg rauri de cerneala, apar specialistii care discuta despre caz,sunt invitati reprezentanti de seama ai societatii civile, o gramada de lume care deodata se pricepe la tot ceea ce inseamna penitenciar. Si in aceasta masa de cunoscatori apare si reprezentantul penitenciarelor, Directorul General.

Probabil ca toti cei care suntem in bransa asteptam cu sufletul la gura luarea a de pozitie, speram ca in sfarsit opinia publica o sa afle de la o persoana autorizata, in cunostinta de cauza, realitatile sistemului penitenciar romanesc. Speram ca publicul sa afle despre presiunea pusa pe personal de detinuti, de injurii, de amenintari, de propunerile de stimulare, de faptul ca in sistem lucreaza oameni si nu roboti, de lipsa sau ineficienta mijloacelor de sanctionare a detinutilor, de sutele de procese intentate personalului de catre detinuti cu scopul de a timora.

Dar ca un facut, niciodata nu auzim asa ceva. Asistam la executii in direct, la concluzii puse inainte de terminarea cercetarii, la veritabile ,,vanatori de vrajitoare''. Ziaristii trag din toate pozitiile intr-un sistem lipsit de aparare. Inevitabil discutia ajunge la cat de bine suntem platiti...

Intr-un cuvant circ mediatic. Si in tot acest timp viata in puscarii isi continua cursul. Sistemul face in continuare victime, A.N.P-ul trimite circulare tip despre masurile ce trebuie luate pentru prevenirea....., directorii de puscarii dau decizii in aceeasi nota si uite asa nu se schimba nimic dar se iau masuri.

Cui foloseste ca sunt dati afara cei care gresesc daca nu se face nimic pentru a se elimina cauzele greselilor lor?

Atat timp cat se merge pe socializarea detinut personal, pe tolertanta maxima fata de greselile detinutilor, pe eliminarea totala a mijloacelor de sanctionare prin elaborarea de reguli si regulamente stufoase si greu de pus in aplicare, vor exista colegi de-ai nostri care or sa clacheze.

Dar toate acestea nu intereseaza pe nimeni, decat pe noi, cei care lucram in puscarii si intr-o oarecare masura familiile noastre.

23 Comments:

Anonim said...

Domnilor de la sindicat, cand s-a modificat programul de lucru pentru administrativ v-a consultat cineva? Vorbim de criza economica si in loc sa venim toti cu acelasi autobuz, schimburile vin la ora 7 si birourile la 7:30, unde este economia? Doamnelor,domnilor, amantelor de la administrativ, va pute daca meargeti cu acelasi mijloc de transport cu palmasii? De cand a fost imputernicit noul director este mai rau ca inainte de 90. Voi nu vedeti ca au inceput sa iasa in fata grupul ofiterilor?

shadow said...

Destul de interesant ceea ce a scris Paul si merita citit cu mare atentie, dar atata timp cat altceva ne apasa ...

Anonim said...

stai linistit 2104 acolo sus cineva ''vegheaza''.isi va pierde scaunasul cit de curind.daca poje a fost facut asta cade pe fluieratul lui din strana...

Anonim said...

Pentru anonimul de la 21:41
Despre ce modificare de program vorbesti? Cand am fost vineri la unitate nu mi-a spus nimeni ca se va modifica programul de lucru al personalului administrativ cu toate ca in acordul colectiv privind raporturile de serviciu, acord semnat de M.J, A.N.P si sindicate, este stabilit clar modul prin care se modifica programul de lucru.Hai si tu cu ecomonia de combustibil in plina criza economica,cat crezi ca poate consuma un autobuz la doua drumuri, in plus, de cate 7 km? Nu fi asa zgarcit, vezi ca avem de toate, mai putin bani, parca esti Isarescu.
Ca este mai rau ca inainte de 1990 nu zic numic, mai vedem peste cateva luni.
Nu fi rau cu ofiterii ca maine, poimane, vei fi si tu ca ei si vei privi muritorii de rand de undeva de sus, de foarte sus.
O zi buna,
Luca

Anonim said...

bai nenea luca pe ce lume traiesti frate/? poi este pusa foaie oficiala in pc1 cu privire la noul program de la administrativ 730-1530.si daca nu ti-a spus nimeni nimic si nu te-a intrebat cineva ceva este ca nu reprezinti nimik pt ei''. poate ar trebui sa tragi singur o concluzie..dupa ei ''aia ei'' esti ..da numai lider de sindicat nu.cit mai stai cuminte in banca ta nenea luca?

Anonim said...

nu imi vine sa cred..ia uitati ce material am gasit postat pe penifest....

Ura!Ura!Ura!
S-a terminat cu coruptia din sistemul penitenciar. Ultimii corupti au fost la Penitenciarul Vaslui, si ati ghicit, erau ... agenti.Da, aici la Vaslui unde si paduchii mor de foame se vor capete cazute. Nu o sa va vina a crede cine a starpit coruptia in Penitenciarul Vaslui, este o doamna, o sefa de sectie, care in complicitate cu un detinut, un detinut model, cu vreo 10 rapoarte de pedepsire au pus la cale un plan magistral de a descoperi coruptii...Iata pe scurt planul conceput de Mata Hari a sistemului penitenciar si detinutul model:
pe data de 29.02.2009 la ora 11 un p.p.l{este un domn, nu pot sa-i zic detinut)a abordat un supraveghetor intrbandu-l daca are tigari,agentul a spus ca nu are, la care p.p.l. i-a spus ca "trebuie sa va dau eu un pachet".Considerand ca oferta facuta nu poate fi o gluma agentul a urmarit activitatea detinutului si a observat ca sefa de sectie l-a contactat pe acesta de 3-4 ori si dupa fiecare contact detinutul reinoia oferta.In jurul orelor 15,50 cand a plecat la masa supraveghetorul a gasit in haina din birou un pachet de tigari Marlboro, pe care l-a predat S.T. Fiind intrebat detinutul ce era cu acele tigari pe care tot umbla sa le ofere acesta a spus" ca atunci cand supraveghetorul era plecat sa serveasca masa de dimineata sefa de sectie i-a inmanat un pachet de Kent care sa-i fie oferit agentului, vazand ca acesta refuza, sefa de sectie tot insista sa mai incerce, poate, poate "musca" momeala. Dupa doua zile de la acest incident agentul a intrebat-o pe vanzatoarea de la chiosc daca sefa de sectie (care este nefumatoare)daca a cumparat tigari, aceasta a a spus ca sefa de sectie a cumparat cu doua zile in urma un pachet de Marlboro si un pachet de Kent, aceleasi tigari care au ajuns in haina agentului.
Vedeti asta-i marea coruptie, nu sutele de mii de EURO care se invart la nivel inalt.Vedeti ce sefa de sectie vigilenta avem(pana anul trecut se incalta cu stangul in dreptul) vedeti cum face si munca doamnei de la prevenirea criminalitatii? Si totusi gurile rele spun ca sefa de sectie urmareste de mult sa "lege"un supraveghetor ca sa-i faca loc sotiorului ei care este in postul de paza. Domnule director general intrebati-o va rog pe doanma de la prevenirea criminalitatii daca,de cand s-a angajat in sistem, a scos de la detinuti macar un cui ruginit. Halal sistem si sefi avem.

07.02.2009 20:26:00

Anonim said...

Pentru anonimul de la ora 11:01
Prietene ai gresit putin, nu Luca nu conteaza pentru conducere ci cei 190 de membri de sindicat, sindicatul in sine. Oricare dintre noi ar fi fost lider de sindicat tot cu aere de superioritate era tratat. La ce mai trebuie sindicat, ce mai conteaza opinia sa, cand poti lua decizii dictatoriale? Am stat cuminte crezand ca dupa tot circul care a fost in unitate, dupa controalele facute si dupa toate pedepsele primite treburile vor merge spre bine, dar vad ca m-am inselat. Ce conteaza ca vor fi cheltuieli in plus cu transportul, ce conteaza 80 de drumuri dus-intors suplimentar, a cate 7 km fiecare,intr-o luna? Lor sa le fie bine.
Luca

Anonim said...

Putem observa ca se face economie de energie electrica , administrativul vine cand este soarele sus!(sic!)

Anonim said...

Poi ce mai poti spune despre magaria asta cu tigarile.Ce face disperarea asta din om."disperare dupa functie"ma refer.Sa nu uitam ca acest sot al doamnei cu tigarile a prins banderola de LST de vreo 2 ori si cred ca de acolo ia venit ideea cu legatul "militianului".

Anonim said...

Referitor la coruptia din Vaslui ma intreb: oare stie cineva exact ce dracu a fost acolo? Personal nu cred ca o duce capul pe sefa de sectie ci mai degraba i-a fost sugerat si a facut dupa cum i-a dictat vasta ei experienta penitenciara; iar daca sefii nu sunt in masura sa faca un flagrant ca lumea si mai ales cui trebuie, sau macar sa aiba ochi pentru cei care aduc grave prejudicii de imagine penitenciarului ,atunci macar sa lase pe altii sa o faca
Daca tot suntem la capitolul coruptie poate explica sefa de sectie cum de a gandit ca un salar de merit se poate cumpara cu transportul sefilor de la domiciliu la servici si viceversa, pentru ca a oferit transport gratuit celor care pot sa ii ajute sotul sa obtina salarul de merit
Si de la stimata blonda de la anticoruptie am dori sa aflam in ce a constat magistrala activitate de cand este la noi, pentru ca sefii iau multumit la bilant pentru colaborare si noi o vedem doar la bilanturi, nu mai vorbim de p.p.l.

Anonim said...

pt anonimul de la 11 01; unde ai gasit tu acest material mai exact ca vreau si eu sa-l citesc ?!

Anonim said...

d-l luca azi nu trebuia sa fiti prezent la ploiesti pt.intalnirea cu anp pentru concluzii la noul program?????

Luca Ioan said...

Pentru anonimul de la 15:11
La Ploiesti si Margineni, timp de 3 zile, se vor afla reprezentantii A.N.P-ului directia siguranta detinerii, reprezentantul F.S.A.N.P d-l Popescu Alin si reprezentantul S.N.L.P d-l Teroc Stefan. Avem incredere ca ultimii doi vor prezenta realitatea asa cum este cu programul pilot.
Luca

Anonim said...

Domnilor de la Vaslui nu vi se pare ca gestul sefei de sectie de a oferi tigari(mita)prin intermediul unui detinut se cheama INSTIGARE LA DARE DE MITA? De ce nu sesizati organele abilitate de a face cercetari? Directorul unitatii a sesizat comisia de disciplina din cadrul penitenciarului pentru fapta comisa, s-au cauta sa o acopere? Nu e de mirare, sefa sectiei este ofiter si... corb la corb nu isi scot ochii.

Anonim said...

un comentator de aici scrie pe blogul personal :
A fost odata ca niciodata ca de n-ar fi fost nu s-ar fi povestit...cam asa incep majoritatea povestilor dar, cum nu poate fi vorba de personaje imaginare, voi spune simplu : m-am nascut! Am aparut in noua lume inconstient de ceea ce ma asteapta, dar trezit din letargie de palma grea a doctorului care, nemultumit de tacerea mea, si-a dorit ca macar primul tipat sa fie de nota 10 ; involuntar au aparut si primele intrebari : de ce n-am facut-o singur sau de ce a dat asa de tare...Timpul mi-a adus destule argumente pro sau contra dar de un lucru pot fi sigur si anume ca intotdeauna se va gasi cineva nemultumit de rezultatele tale dar , o singura data vei primi o palma ca sa-ti revii, pe urma toate celelalte vor fi ca sa-ti inchida gura si sa nu poti ridica capul ...Fiti suspiciosi si acceptati mai bine sutul in fund decat o mana intinsa , macar exista o sansa de una la un milion ca in urma sutului in fund sa faceti un pas inainte !
Destul de interesant nu ?

Anonim said...

poi ce tot ne batem cu pumnii in piept si spunem ca avem informatii ca se face x,y, z, etc. la fel ca si in cazul asta cu acest gest necugetat in care conducerea ar trebui sa faca demersuri pentru a sesiza organele abilitate(ma face sa rad adica ANP care nu sunt decat"niste mancatori de seminte educati,care nu sunt judecatori,dar le place sa dea sentinte")deci este caz de dare de mita? fara niciun regret cine a fost de vina sa plateasca cu locul de munca

Anonim said...

corect ce zice 1147 .insa trebuie cercetat cazul si dupa concluziile.nu ca la craiova.si poate d-na in cauza ne lumineaza si pe noi cu un material ce a vrut sa faca.greseala recunoscuta e pe jumatate iertata,cel putin de noi astia amaritii si face mult.in acelasi timp daca are probe ca agentul in cauza a gresit atunci si el sa fie tras la raspundere.fara suparare pt cei implicati.doar o parere personala

Anonim said...

pt 1503 materialul a fost postat pe data de 7 feb la art.Vanatoarea continua. Azi plangere penala.

shadow said...

Am citit tot ce s-a scris pana acum aici si cred ca putem trece cu vederea ca s-a incercat o "cheie" pt ca suspecti suntem toti( o paine , o sacosa de legume, un peste, un fruct sau tot ce cadea de la punctele de lucru sau din interior,o vorba pusa cand si cui trebuie pt ceva caldut sau pt a inchide ochii, etc),dar dureros este ca detinutul este cel credibil, el este "mana" cu care se face dreptate. Suntem agenti, ofiteri sau personal civil angajati prin concurs(!?) sa pastram detinutii in custodie, de aceea trebuie sa fim mai uniti, mai isteti si mai agili decat acestia ;ei pot fi (sau sunt)duplicitari in functie de cat de bine suporta regimul...E foarte important sa facem totul ca ca in famile , sa atentionam pe cei care gresesc cu severitate dar in acelasi timp sa gasim cauzele si sa le rezolvam cu sufletul deschis ...Putem sa ne facem viata usoara ,putem sa speram macar !!!

Anonim said...

alo galatiul,adik shadow una e sa iau o sacosa de la un P.L. si asta e sa dau un pachet de tigarete unui ppl pentu a te lega.uite asa merg sa fac serviciu pe sectie si ma trezesc cu un tel mobil in buzunar din partea colegului.acum ce mai spui?

Anonim said...

daca a fost din proprie initiativa sa isi ceara scuze,daca a fost pusa de cineva a fost slaba de caracter.sa-i fie rusine!!!

Anonim said...

la rubrica anunturi merita scris: Pierdut increderea in colegi .O declaram nula!

Anonim said...

pt d-l luca la comentariul de la 13 45...si acum ce facem?stam asa linistiti poate poate o sa fie bine?ai 190 de membri in spate.. ce or sa faca? ne ia capetele la toti?