marți, 24 februarie 2009

Ne reprofilam !?

Reprofilarea unitatilor este un subiect care a intrat in atentia noastra de curand. Nu pentru ca pana acum am considerat ca este o idee buna ci pentru ca am fost prea ocupati sa combatem schimbarea programului de lucru, scapand din vedere ca de fapt aceste doua proiecte anp-iste sunt livrate la pachet si sunt gandite de aceiasi "specialisti" din sistem, care acum probabil deja lucreaza la o varianta reloaded a marii lor realizari.

Ca este o mare prostie o vedem si o simtim cu totii. Incepand de la supraveghetori, care s-au trezit cu fostii detinuti periculosi, trecuti rapid la semideschis, bantuind liberi pe holurile penitenciarelor, continuand cu organizarea muncii care spera sa poata alege ceva bun de la semideschis pentru a folosi la munca si s-au trezit cu evadati, urmariti general, detinuti nedeclasificati cu intentii atac cadre si in general cu tot ce avea mai rau un penitenciar, terminand cu financiarul si paza care vad ca eforturile lor de a elimina plata orelor suplimentare si de a reduce cheltuielile sunt inutile, in conditiile in care instantele sunt la sute de kilometri si cheltuielile cresc proportional cu timpul pierdut pentru a prezenta detinutii la aceste distante.

De fapt reprofilarea isi are originile in adoptarea unui ,,model'' de import a legii de executare, considerandu-se ca sistemul penitenciar romanesc trebuie schimbat in totalitate, aruncand de-a valma la gunoi si ceea ce amintea de sistemul sovietic cat si ceea ce era util si functional. Ma refer aici la eliminarea tinutelor obligatorii (care puteau fi diferentiate pe categorii de detinuti), la eliminarea sau ingreunarea exagerata a mijloacelor de sanctionare a detinutilor (raport de pedepsire facut direct de supraveghetor sau persoana afectata de actiunile detinutului), la eliminarea obligativitatii muncii, la renuntarea la separarea in functie de starea de recidiva. Pe langa acestea putand fi ,,importate'' si alte masuri care sa vina in sprijinul activitatii penitenciarului.

Problema este ca daca in ceea ce priveste programul de lucru, este relativ usor sa se renunte la implementare, cu reprofilarea e mai greu deoarece deja a generat niste costuri deloc de neglijat, in conditiile in care cuvintul cel mai folosit in ultimul timp este criza. Si cine are acum curajul sa spuna ca a gresit si ca de fapt cheltuielile au crescut in loc sa scada? Si daca se dovedeste ca nu-i profitabil, plateste cineva?

Daca i se pare cuiva din A.N.P. ca un oficial european a spus ceva legat de penitenciarele romanesti, atunci acele vorbe sunt luate la purificat si sunt interpretate in cel mai slugarnic mod cu putinta, din start pornindu-se cu ideea ca asa trebuie sa facem, sau ca trebuie sa facem sa nu mai fie asa. Nu conteaza ca exista in dictionar cuvantul detinut, il transformam in ppl. Hai sa transformam si inchisoarea in asezamant, sa consideram ca misiunea noastra este de a le oferi acazia de a se libera mai devreme pentru a se reintegra in societate prin referate de buna purtare,ca doar sunt niste baieti sensibili care au ucis, talharit, violat din intamplare si de fapt stilul lor de viata este altul.

In U.E. sistemele penitenciare s-au reformat in timp, cu costuri foarte mari, cu investitii in infrastructura si echipamente, cu ajutorul comunitatilor locale, cu greseli care i-au ajutat sa remedieze nu sa ingreuneze serviciul personalului, la noi se incearca transformarea unor cladiri impropriu denumite penitenciar, cu dotari de pe timpuri sau de multe ori fara dotari, si se impune adoptarea metodelor de lucru europene. Nu se tine cont ca in majoritatea penitenciarelor romanesti spatiile sunt atatea cate s-au construit acum 50 de ani. In majoritatea cazurilor spatiile de desfasurare a actiunilor socio-educative sunt improprii. Multe sunt improvizate in tot felul de camere si camerute,cu o dotare mai mult decat precara, cu aparatura carpita si materiale aduse de acasa de lucratorii de acolo.

Trebuie musai sa aratam ca ne-am aliniat la cerintele europene, ca am crescut intr-un an cat altii in zece, ca noi suntem ,,fruncea'', ca putem face din rahat bici si mai si pocnim cu el. Trebuie sa aratam ca suntem dispusi sa ne schimbam in totalitate daca ni se pare ca asta e pe placul U.E.
Insa intrebarea este: ne cere cineva asta, vede cineva cum ne strambam noi, sau totul tine de inchipuirile si ambitiile celor care ne conduc?

Mai marii nostri nu spun nimic. Tacerea este de multe ori un raspuns. Acum insa cred ca ne-ar prinde bine niste raspunsuri. E bun sau nu programul pilot? E utila sau nu repropfilarea unitatilor?

Nu vad de ce nu se poate face un material care sa cuprinda atat observatiile sindicatelor cat si constatarile comisiei anp, privitor la cele doua proiecte, care sa fie trimis in teritoriu spre a fi cunoscut de toti angajatii sistemului. La urma urmelor, aceste proiecte ne afecteaza in primul rand pe noi cei care lucram in unitatile din teritoriu, mai putin pe cei in turnul de fildes al anp-ului.

In rest despre puscarii numai de bine!

14 Comments:

Anonim said...

O intrebare pentru ... toti si pentru cei care administreaza acest blog.
DE CE NU S-A FACUT REPROFILAREA UNITATILOR... IASI SI BOTOSANI.... sau ... daca tot aveau de gind sa faca o reprofilare a Penitenciarul Vaslui de ce nu a facut cu Penitenciarul Iasi. Instanta superioara a instantelor de judecata din judetul Vaslui este Curtea de apel Iasi, nicidecum Bacaul. Dar acei soareci din birourile ANPului nu au avut cel putin curiozitatea sa se intereseze de acest lucru, iar in al doilea rind de traseul care este intre Vaslui si Bacau. Tinind cont de ce p.p.l au fost aduse la P Vaslui , nu mare ar fi mirarea sa asteptam duba cu detinuti de la Bacau si ea sa nu mai vina. Este un traseu foarte lung se pot intimpla multe pe drum, in colaborare cu cei de afara (tovarasi de fapte si tilharii) pot simula ceva in duba esti nevoit sa opresti si... nici nu vreau sa zic. Dar probabil orbit de lucirea functiei pe care o detine, DIRECTOR GENERAL, dl. Bila a uitat de munca de paza... si tinind cont de ceea ce se intimpla imi pun o intrebare mie insumi si poate este cineva sa i-mi raspunda... CINE CONDUCE TOTUSI A.N.P.-ul
p.s. - scuze pt. unele greseli gramaticale

Anonim said...

adevarul este ca la momentul actual la ce clientela aleasa'' avem nu va dura mult si vom avea probleme.sa ne fereasca dumnezeu de evenimente ca moartea unuia dintre noi.stiu ca pare dur dar nu mai este decit un pas.d-le bila te faci responsabil.cum vei explica presei ca prin masurile pe care le-ati intreprins,prin lipsa de personal suficient,,prin lipsa de dotare a-ti trimis la moarte un om? dar familiei ce le ve-ti spune?adevarul este sumbru...interlopii de azi nu mai sunt gainarii de ieri,militianul de ieri nu mai este agentul de azi iar conducerea? ne-au dat in loc de bastoane..betisoare cu vata de zahar

Anonim said...

stimati colegi, sa stiti ca aceasta reorganizare este o mare brambureala,care nu a facut decat sa bage panica, atat in randul nostru cat si in randul ppl; eu cred ca in ceasul al 13-lea isi vor da seama ca aceasta reorganizare este de ra..t; cand o sa inceapa cineva sa calculeze cheltuielile care se fac,orele suplimentate care se aduna pe la instante,lipsa mijloacelor de transport ppl,etc; eu cred ca i-si vor da seama, ca si in cazul programului pilot ca aceasta reorganizare a fost gandita foarte prost; se spunea ceva de un mare FASSS, acesta este cel mai mare de pana acum; or sa mai fie si altele sint convins, noi asteptam, le acceptam si le facem in ciuda unora ca nu o sa cedam.Or sa se ia multi cu mainile de cap la un moment dat; sa vedem daca au curajul sa anunte la bucuresti care sunt problemele reale ale provinciei.SUPCES.

Anonim said...

acum vreo 2 ani,pt a putea scoate o anumita categorie de ppl la plimbare sau alte activitati trebuia sa vina:ST,GI sau un numar sporit de cadre;acum,scoatem cam aceiasi ppl dar care sunt trecuti la sist semideschis si nu e nevoie de asistenta;de multe ori pe sectia proaspat reprofilata ramane un sg agent,iar ppl sunt aceiasi doar ca sunt ceva mai reabilitati;si mai au curajul sa spuna unii sa aveti grija ca sar putea sa fiti atacati sau sa va puna cineva cutitul la gat,dar nu vine nimeni pe sectie sa vada ce haos e cand se deschid usile si nu mai stii cum sa-i tii in frau.

Anonim said...

Hai sa fim seriosi, cui credeti ca-i pasa de problemele supraveghetorului de pe sectie, poate doar sefului de sctie. Stiti ce o sa se spuna: de asta luati bani pentru a va asuma si riscurile profesiei. Ma intreb ce profesie..una de rahat in care ne afunda din ce in ce mai tare marii specialisti din sistem. Sa traiti bine dragi sefi si specialisti, dar si daca unii dintre noi patesc ceva si sufera familiile nevinovate, sa vedeti ce o sa va tremure scaunele si ...

Anonim said...

Parca prin reprofilare se urmarea reducerea pana la eliminare a orelor suplimentare efectuate de agenti(ofiterii de unde ore suplimentare???, reducerea cheltuielelor cu transportul detinutilor la instante, asigurarea unui climat de siguranta pentru personalul care vine in contact cu aceste persoane(p.p.l). La noi, la Vaslui, se intampla tocmai invers: nu s-au eliminat orele suplimentare ci s-au inmultit,prin chemarea agentilor din schimburi din ziua libera,pentru incarcerarea detinutilor primiti si trimisi pe transfer,prin prezentarea detinutilor la instante la sute de km. de Vaslui, precum si orele timpurii la care trebuie sa plece escorta de la unitate( dimineata au plecat la ora 5:30 din penitenciar pentru a fi prezenti la ora 7:30 la Bacau). Si totusi am o nelamurire, in ce baza legala, s-a chemat din timpul liber personalul din schimburi stiind cazurile cand acesta este obligat sa se prezinte in afara programului de munca. A fost data dispozitie scrisa in acest sens de catre directorul unitatii?????

Anonim said...

extemporal la dirigentie pentru d-l cotoc.ia sa vedem ce raspuns ne baga

Anonim said...

extemporal....? nu stiu ce sa zic poate ar fi bun, poate nu... dar daca ti-ar da tie, oricine, un test grila cu o singura intrebare si o singura varianta de raspuns, stiu ce rezultat ti-ar "baga" cel ce corecteaza : RESPINS! ce zici...? te "bagi" ? >:)

Anonim said...

@ Luca ioan :Tu n-ai gura sa intrebi singur (sau mai bine zis, personal) sau esti timid ? >:)

Anonim said...

poi ce faci nea luca tu centrezi tu dai cu capu''? tu si la 0035 tu si la 0036...>:)...bagi strimbe si nu e fromosssssssssss...raule

Anonim said...

se pare ca sunt destui care sa le indrepte...>:)

Anonim said...

Pentru anonimul de la 00:36
Lumea s-a saturat de raspunsuri verbale fara nicio acoperire, am intrebat si eu asa ...ca si pe mine ma intreaba colegii cat o sa ne mai puneti in spate fel de fel de fel chestii nelegale??? Si pe cine sa intreb atata timp cat aceste dispozitii se transmit telefonic cand esti in ziua libera???
Pentru anonimul de la 06:58,
La ora cand a fost scris comentariul dormeam si apoi...ce scriu semnez. Daca esti anonim inseamna ca nu existi!!!!`

>:) said...

Despre ce si cine vorbesti ca eu nu prea ma prind..."o sa ne puneti in spate fel de fel de fel chestii nelegale" ? Detalii, detalii...

Anonim said...

NICI EU DAR AM INTELES CA PREZENTAREA LA SERVICI A FOST BINEVOLA PE BAZA DE ANUNT TELEFONIC .