joi, 26 februarie 2009

Real si imaginar

N-aş putea defini exact sănătatea mintală, nefiind de specialitate. Mă gândesc însă, că unul dintre indicatorii lipsei acesteia ar fi confuzia între real şi imaginar. Da, se mai numeşte şi politică atunci când confuzia e intenţionată. Altfel e ‘nebunie’ curată.

Dacă discutăm, însă, despre stabilirea unui diagnostic, lucrurile se complică. Sănătatea mintală nu poate fi pusă sub semnul întrebării la fel de uşor ca cea fizică. Toţi ne ducem la medic dacă facem rino-faringită acută, foarte puţini mergem la psiholog sau la psihiatru dacă avem probleme câţiva centimetri mai sus. Unii spun că e un semn că suntem încă primitivi, alţii îşi amintesc vremurile când internarea la spitalele de psihiatrie era un instrument împotriva celor care mişcau în front.

Cred că fiecare dintre noi, atunci când simţim că avem o problemă, ar trebui să mergem voluntar la un psiholog sau la un psihiatru, la fel de normal pe cât am merge la o piesă de teatru sau la doctorul de guturaiuri şi de dureri de spate. Mi se pare însă că obligativitatea unor astfel de intervenţii, mai ales dacă regulile sunt abuzate, e o problemă serioasă.

Sunt cazuri, şi nu foarte puţine, când angajaţi ai penitenciarelor sunt trimişi la evaluare psihologică în chip de represalii. N-am să dau exemple, deşi am câteva la îndemână, înţelegând situaţia dificilă prin care trec sau au trecut cei în cauză. Sunt cazuri în care o simplă solicitare, nici măcar motivată, determină şeful ANP să avizeze evaluarea psihologică.

Continuarea :

  • http://penifest.blogspot.com/
Publicat de

2 Comments:

Anonim said...

Totusi, daca e sa citim printre randuri cele scrise de unii pe aici, este foarte clar ca unii sunt frustrati si refuleaza pe blog prin comentarii patetice, demne uneori de mila - vezi trimiteri la fapte petrecute pe vremea cand impuscatii inca mai traiau sau lucruri care nu ii afecteaza personal, dar e frumos sa iti bagi nasul si in farfuria vecinului...Exista riscul ca vecinul sa iti puna farfuria (plina)in cap. Unora le-ar prinde foarte bine o vizita la psiholog, chiar si numai pentru diversitate. Poate reusesc sa isi mai rezolve din probleme si la munca vor face si altceva decat sa fie cu ochii in patru la treburile altora, iar apoi sa posteze fel de fel de zvonuri si acuze nefondate. Vorba aia : "Vede paiul din ochiul altora, dar nu vede prajina din ochiul lui." sau "Surdul nu le nimereste, dar le potriveste." Sau mi se pare mie...? >:)

Anonim said...

AnonimulZ S-au primit aprobarile de la Ministerul Finantelor pentru plata premiului anual (al 13-lea salariu) urmand ca cel mai probabil in cursul saptamanii viitoare banii sa fie virati catre unitati.Iar in curand vor incepe alegerile BEX FSANP....pe la jumatatea lunii Martie, unde ii doresc succes D-lui Luca pt. a fii Presedintele FSANP (sincer chiar mi-ar parea bine pt. dansul si pt. oamenii pe care il reprezinta) .Dar daca nu va miscati mai repede ....hmhm...tare mi-e ca nu veti mai conta la nivel de ANP/MJ . Cea mai mare gresala a lui Alin Popescu a fost sa accepte postul de Dir.adj.....,intr-un moment in care FSANP nu prea si-a definit pozitia, strategia sindicala, proiectele de viitor nu prea le-a vazut nimeni, despre aducerea de noi membrii in Federatie nici nu poate fii vorba....,realizari=O .Sper ca viitoarea echipa sa fie mult mai profesionista...., daca nu atunci anul acesta vom asista la decesul FSANP , dar pana atunci , SUCCES D-le Luca. sanatate