luni, 16 februarie 2009

Despre blog si blogeri

In ultima vreme, contrar cursului evenimentelor, care au inceput sa se precipite, constat ca interesul pentru obiectivitate si corectitudine este din ce in ce mai scazut. Si spun asta din postura celui care-si semneaza postarile.
Stiu ca sunt situatii in care persoane care au aceleasi convingeri si care cred, ca si mine, ca se pot schimba multe in sistem prin puterea cuvantului, nu pot posta sau comenta la postari in nume propriu din cauza ca pozitia pe care o ocupa in cadrul sistemului nu le permite acest lucru. Inteleg si respect acest lucru si recunosc ca si eu as proceda la fel.
Postarile acestora se inscriu, de regula, in limitele bunului simt si al fair play-ului. Deranjante sunt postarile celor care folosesc acest spatiu pentru a-si refula sentimentele reprimate cu greu in viata cotidiana. Se observa de multe ori accente de furie indreptate impotriva personajelor principele ale postarilor sau a semnatarilor acestora, de multe ori razbat frustrari sexuale sau misoginism, nu mai vorbim de folosirea de expresii care au rolul de a rani, folosite cu buna stiinta.
Dilema administratorului este urmatoarea: daca cenzurez comentariile care contin expresii obscene, limitez libera exprimare a celui care scrie dar ma fac partas la mizeriile pe care le arunca, daca nu cenzurez si apar comentariile asa cum sunt, pot fi acuzat de catre cei atacati de lipsa de implicare in civilizarea dialogului pe blog, care cade in grija administratorului.
In consecinta singurul lucru pe care pot sa-l fac eu si ceilalti administratorie este sa scoatem comentariile care depasesc limitele de jos ale bunului simt (si in felul acesta sa ne atragem criticile si suspiciunile celor comenteaza la postarile noastre) dar totodata sa continuam linia critica pe care am inceput, pentru a nu cadea in extrema cealalta de ,,avocati ai diavolului", care din bun simt iau partea celor atacati, chiar daca acestia sunt subiectul unei postari personale.
Citind comentariile la articolele postate, atat pe Penitenciar cat si pe Megas, observ de multe ori intrebarea ,,cine esteX, Y sau Z ", ca si cum comentariul ar capata o alta conotatie in functie de semnatar, sau este mai important cine a scris decat ce a scris.
In acelasi registru se situeaza si cei care sunt interesati de identitatea anonimilor de la comentarii,care cred ca odata ce se comenteaza pe blog noi trebuie sa stim identitatea comentatorilor.
Cred ca rolul blogului este de a isca comentarii corecte, de a da teme de reflectie celor vizati si de a da posibilitatea celor care din anumite motive nu vor sau nu pot sa semneze ceea ce stiu, dar vor sa faca stiute acele lucruri.
De aceea, suspiciunule cu privire la identitatea blogerilor, injuriile si calomniile aruncate doar ca o razbunare, vanatorile de vrajitoare generate de comentarii aparute pe blog, ar trebui inlocuite de un schimb civilizat de idei, chiar si contradictorii, de informatii corecte care merita discutate, de critici adevarate si argumentate. Sa lasam in seama ,,serviciilor" interceptarile si depistarea celor incomozi. Sa nu ne substituim celor a caror meserie presupune asta.

2 Comments:

Anonim said...

Cu acest material au primit raspuns multi colegi frustrati care foloseau cuvinte obscene sub masca anonimatului.

Anonim said...

Interesant, de ce doar un comentariu?