vineri, 13 februarie 2009

Actionarea in judecata, o practica obisnuita in puscarii

Angajatii din penitenciare, bataia de joc a detinutilor

Prezentarea in fata instantelor de judecata nu-i mai sperie pe puscariasi, devenind o practica obisnuita in randul acestora. Multi detinuti isi dau in judecata colegii de detentie sau pe angajatii penitenciarului pentru a iesi, chiar daca pentru scurt timp, din inchisoare, pentru a scapa de colegi de camera incomozi sau pentru a evita, pe cat posibil, mutarea in alt penitenciar. Anul trecut, peste 50 de detinuti din Penitenciarul Timisoara s-au plimbat zilnic la instante.

In plimbare, la instante judecatoresti

Angajatii din cadrul Penitenciarului Timisoara spun ca au ajuns batjocura detinutilor care ii dau in judecata doar pentru a se plimba "afara". Motivele invocate de detinuti - gen rele tratamente aplicate sau incalcarea anumitor drepturi si libertati - se dovedesc a fi in majoritatea cazurilor neintemeiate. "De obicei, persoanele private de libertate, care au de indeplinit pedepse mari, recurg la astfel de tertipuri. Ele sunt constiente de raspunsurile negative pe care le vor primi actiunile lor si le cer chiar scuze celor pe care i-au trimis in judecata, motivand ca au vrut sa amane mutarea in alte penitenciare sau sa alunge plictiseala. Totodata, unii detinuti motiveaza ca se dau in judecata unii pe altii, ca sa ramana in penitenciarul de aici, ca le plac conditiile, altii, pentru ca vor sa scape de colegii de camera incomozi", explica subinspectorul Magdalena Radu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Timisoara.

Aceasta afirma ca anul trecut unii detinuti s-au plimbat de cel putin 14 ori la instante, cu actiuni nejustificate. Potrivit bilantului pe 2008, la un efectiv mediu de 1.080 persoane private de libertate, s-a indeplinit procedura de citare pentru 14.140 de persoane, care au fost prezentate in fata instantelor de judecata deservite de Penitenciarul Timisoara. Adica, in medie, 56 de persoane zilnic.

In prezent, Penitenciarul Timisoara este reprezentat in patru procese in care a fost actionat in judecata de catre persoane private de libertate avand ca obiect despagubiri pentru pretinse incalcari ale unor drepturi. Doua dintre acestea se afla in prima instanta si doua in recurs. Dar pana in prezent, actiunile persoanelor private de libertate au fost respinse.

Pe langa acest gen de escortari, anul trecut angajatii Penitenciarului Timisoara au inregistrat si 468 de misiuni cu persoane private de libertate, care au fost prezentate la instantele de judecata si parchete, asigurand deplasarea lor la aceste institutii atat in judetul Timis, cat si in judetul Caras-Severin, care sunt deservite de Penitenciarul Timisoara, se precizeaza in bilantul anual.

Hartii si iar hartii

Un alt neajuns resimtit de angajatii penitenciarului il constituie faptul ca din ce in ce mai multi detinuti abuzeaza de drepturile pe care le confera Legea 544/1991, privind liberul acces la informatiile de interes si cer mii de xerocopii de pe numeroase acte din dosarul de penitenciar. "Uneori solicita chiar dosarul in intregime, invocand numeroase demersuri legale la care ar trebui sa ataseze xerocopiile respective. Aceste operatiuni presupun dezmembrarea dosarelor, care au uneori cateva sute de file sau mai multe volume, si extragerea documentelor care trebuie xerografiate, iar apoi reconstituirea acestora", mai spune Magdalena Radu.

Pe langa volumul mare de munca ocazionat de aceasta operatiune, angajatii penitenciarului se mai confrunta si cu unele aspecte legate de faptul ca majoritatea detinutilor care solicita aceste copii nu au posibilitati materiale de a achita costul acestora (in conformitate cu taxele stabilite de Legea nr. 146/1997), fapt ce expune unitatea la eforturi financiare considerabile. In acest sens, conducerea Penitenciarului Timisoara a cerut reanalizarea acestei situatii la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor si promovarea unor propuneri de modificare a actelor normative, astfel incat solicitarea copiilor sa fie adresata organelor emitente, abilitate din punct de vedere legal sa emita copii legalizate de pe originalele ce se afla la dosarele cauzelor, iar administratiei locului de detinere sa-i revina sarcina de a emite copii numai de pe actele elaborate de aceasta, se mai arata in bilantul amintit.

14 Comments:

Anonim said...

cu probleme de genul asta ne intilnim de mult timp si cei in drept stiau de ele. ce s-a facut? nimic. delasare,incompetenta,lipsa responsabilitatii....ba as putea spune chiar ca celor de sus le face placere..ne mai umplu' timpu cu cite o treaba din asta ca si asa nu facem mai nimic.. va spun eu:ne racim gura degeaba!

Anonim said...

d-le luca ne-ai promis mai zilele trecute ceva informatii cu privire la vizita celor din anp la cele doua unitati penitenciare legat de noul program.ce ne puteti spune din materialul de 16 pagini pe care il aveti si nu e secret cumva? asta daca nu ii pregatiti d-lui cotoc vreo surpriza cu andreea marin si nu trebuie sa afle

Anonim said...

Pentru anonimul de la 19:45
Programul pilot implimentat la cele doua penitenciare, cat si reprofilarea penitenciarelor, este un mare FASSSS.Atata timp cat alocatiile bugetare alocate pentru sistemul penitenciar sunt cu 20% mai mici fata de anul 2008, atata timp cat pentru investitii, pentru anul 2009, sunt alocati 0 lei, cine crede ca va fi mai bine?
1. Se invoca in programul pilot ca vor fi reduse pana la eliminare orele suplimentare efectuate de personalul unitatilor dar nu este adevarat:
a) –la Margineni, in luna martie, conform programului pilot vor fi 960 de ore suplimentare, conform programului actual (12 cu 24 si 12 cu 48) vor fi tot 960 de ore suplimentare. Unde este diferenta?
b) –la Ploiesti vor fi cate 680 de ore suplimentare in ambele programe.
2.Reorganizarea dispozitivului de lupta:
- nu se poate invoca intentia de a realize paza perimetrului cu mijloace video, eliminand agentii , in conditiile cand sistemele video performant costa foarte mult, iar sistemul penitenciar este intr-o continua subfinantare, dar conditiile atmosferice, arhitectura locului de detinere, precum si alte particularitati inpun de multe ori prezenta agentilor in posturi.?
3. Reducerea timpului destinat schimbarii turelor de serviciu:
-si in varianta programului in vigoare, timpul destinat schimbarii poate fi redus.
4.Eliminarea functiei de L.S.T:
-se creeaza o suprasarcina pentru S.T., acest va fi obligat sa preia si atributiile L.S.T.-ului si 15 ore de serviciu e…tare mult.
5. Diminuarea contactului direct cu p.p.l si diminuarea factorilor de stress:
-in loc sa ai contact direct cu p.p.l. 14-15 ture, vor fi 23-24 de ture, deci cum se reduce stresul?
6.Vor fi cheltuieli in plus cu transportul cadrelor, 7 ture dus/intors, la ora 15 si 22.
7.Vor aparea stari de disconfort in randul personalului:
-schimbarea bioritmului
-lipsa timpului liber efectiv pentru rezolvarea problemelor personale
-lipsa decontarii contravalorii transportului
-numarul real al prezentarii intr-o luna la serviciu va fi 23-24 de ture
-randamentul personalului scade si datorita oboselii acumulate avand in vedere faptul ca programul pilot nu asigura posibilitati reale de odihna, avand in vedere orele de sosire si plecare de la serviciu cat si frecventa acestora, 23-24 de ture.

Neajunsuri sunt multe, vom mai vedea…

Luca

Anonim said...

multumim d-le luca. e clar.. se vede din avion ca aceste masuri si programe pe care vor sa le implementeze cei din anp impreuna cu directorasii de unitati nu e decit o mare mare timpenie.incompetenta e la ea acasa. cu oameni din astia slugarnici care merg conform principiului de turma ,fara sa gindeasca,nu ai cum sa faci performanta.sincer as vrea sa cred ca in rindurile noastre se poate gasi un om destept care reformind sist penit. sa ramina in istorie ca fiind primul.

Anonim said...

Nu pot sa contrazic faptul ca programul de lucru de 8 ore nu reuseste sa suprime orele suplimentare si din punctul asta de vedere e un FASSS, dar nu pot fi de acord nici cu atitudini de genul celei de mai sus( 15.02.2009 09:12).
De ce nu veniti cu idei constructive si va marginiti numai la a spune ca toti sint slugarnici si incompetenti, dati substanta comentariilor aratind cum considerati voi ca ar trebui facute lucrurile.

Anonim said...

Se considera ca functia de L.S.T. este una din acele functii de ofiter executie care nu se justifica. De ce doi ofiteri pe tura? Oare ST nu este in stare sa se descurce singur? Ii mai trebuie un ofiter in preajma. Nu sunt prea multi cu aceleasi atributii de coordonare si control pe tura (ST, LST, SS). Nu poate sa aiba in jur un agent iar acest ofiter (LST) sa fie trecut pe o alta functie cu un real folos pentru unitate. La fel ofiter agronom cu ofiter zootehnis, trebuies obligatoriu cei doi, unul nu le poate indeplini atributiile celor doua? Ofiter protectia muncii cu ofiter intretinere constructii si ofiter management situatii de urgenta, oare unul nu poate sa indeplineasca atributiile macar a doi dintre cei trei? Ofiter informatii clasificate si ofiter secretariat, unul nu poate sa indeplineasca atributiile celor doua functii? Ofiter siguranta si ofiter regim, nu poate unul singur sa le asigure pe cele doua? In loc de patru sefi sectie nu se poate ca numai doi sa preia atributiile celor patru? Sefi de tura nu pot sa ramana numai trei la program de 24/48? Ofiterul purtator de cuvant nu poate sa indeplineasca si alte atributii pe langa aceasta. Si poate situatii ar fi multe, dar ne-am obisnuit sa avem atributii cat mai putine si daca se poate cat mai multi in jurul nostru care sa ne faca treaba. In fisa postului sunt atributii multe dar in realitate acestea sunt putine. Trebuie fiecare sa ne revizuim pozitia in unitate si sa incercam sa muncim in adevaratul sens al cuvantului si daca putem sa si ajutam pe cel de langa noi sa o facem. Iar inprivinta programului pilot ideile sunt impartite.

Anonim said...

In mod cert si la noi ca si in alte sectoare au aparut in ultimii ani o multime de posturi care nu au justificare imediata in nevoile serviciului.
Vezi in sensul asta noile functii de ofiter aparute referitoare la managementul situatiilor de criza, secretariat, etc.
La nivel de paza oricum mi se pare excesiv la o populatie penitenciara de 5-6oo ppl sa existe un DASDRP, 2 sefii de servicii, 5 comandanti de sectii, 3 instructori si , in plus pe fiecare tura cite doi ofiteri, dar nu cred ca lucrurile se vor schimba in sensul reducerii acestor functii, asa cum nu se vor externaliza servicii gen contabilitate, juridic , logistica chiar daca serviciul extern ar fi mai avantajos sub raportul calitate pret. De ce nu se vor schimba aceste lucruri ? Pentru ca orice institutie bugetara ( si asta nu de ieri , de azi ci de sute de ani, cel putin la noi) este un loc propice pentru mediocrii care pot miinca o piine linistita sau aduna averi.

Anonim said...

pt.anonimul de la 10 14.civilizat si constructiv mesajul tau.multumesc.eu privesc lucrurile altfel. te-a deranjat cuvintul incompetenta.bun.atunci te intreb...cum numesti acei oameni care au ''gindit'' acest program(program care este plin de lacune si nu aduce mai nimic bun si nu vreau sa repet cele aratate de luca),care pentru realizarea lui s-au cheltuit resurse materiale si umane,ca in final si foarte probabil nici macar nu o sa fie aplicat.cu ce drept au supus cele doua unitati (ma refer la lucratorii de pe schimburi) sa participe la acest experiment( experiment care trebuia pus si gindit in primul rind pe hirtie cu consultarea in prealabil a sindicatelor)? au crescut cheltuielile lucratorilor cu transportul...cine le plateste acei bani?te intreb...?au fost cei din anp la cele doua unitati..pe ce bani te intreb? pe banii ministerului.ca sa ce? sa constate ca de fapt nu a scazut nr de ore suplimentare.pentru aceste cheltuieli fara a realiza de fapt nimic cine plateste? intr-un fel sau altul tot noi.deci cum ii numesti pe domnii implicati? eu spun incompetenti.d-ta poti sa le spui genii.slugarnici.si asta te-a deranjat.cum poti numi un om care merge precum calul fara sa aiba un cuvint de spus doar ca asa a spus stapinul?e clar ca este servil celor de sus. si in plus mai vine la sala si iti mai ride si in nas ca tot ca el o sa fie. ai sa-mi spui ca a executat o dispozitie. poti sa nu executi acea dispozitie daca incalca legea. dar frica de a nu-si pierde scaunul il face sa se umileasca,sa se aplece sa devina sluga.suntem o echipa si nu ar trebui sa se intimple asa. dusmanii nu sunt agentii.nu sunt ofiterii sau personalul civil.'' dusmanul'' este altul,comun la toti cei enumerati si este cel care a gresit.asta cred eu fara intentia de a jigni pe cineva anume....

Anonim said...

Ma bucur ca ti s-a parut mesajul meu civilizat si constructiv. In mod particular nu am o parere buna despre cei din ANP, mi se pare totusi nepotrivit sa stam pe bara si sa injuram jucatorii, buni sau prosti dar nu putem sa venim la rindul nostru cu niste idei demne de luat in seama.
Da , ai dreptate lucrurile nu au fost gindite cum trebuie si nu au fost puse in practica in mod optim si asta e un fel de palma pe obrazul celor care au initiat si implementat programul. Poate nu sint cei mai buni profesionisti care ar fi putut sa fie, poate ca ar putea sa faca mult mai multe lucruri si nu o fac sau poate se confrunta cu niste probleme care ii impiedica sa-si faca treaba si atunci ar fi un exercitiu bun de comunicare sa ne impaqrteaseasca problemele lor. Eu ma refeream, in esenta la atitudinea nepotrivita de a sta spectator la meci si de a injura "sportivii".
Sper ca ai inteles ce am vrut sa spun si nu te-ai suparat.

Anonim said...

Anonimul Z Din pacate sunt de aceeasi parere cu D-ul Luca , in complectare , se pare ca cei din ANP doresc sa implementeze programul pilot indiferent de optiunea sindicatelor.... , lucru care nu este bun si ne obliga sa srangem randurile.... , sa fim mai uniti si sa formam o singura FEDERATIE , un singur crez , un singur legamant..., un tot comun pentru acelasi ideal . sa fiti iubiti

Anonim said...

"un singur crez , un singur legamant..., un tot comun pentru acelasi ideal . sa fiti iubiti"

Asta parca e citat din Ceausescu.........:)traiasca sindicatul si oamenii muncii.......(noi ne facem ca muncim ei se fuck ca ne platesc)va mai aduceti aminte?
Bravo tovarasi gardieni!

Anonim said...

allcapone spunea...

Domnule director in loc sa vanati subofiterii(pardon agentii) mai bine v-ati interesa cine a facut perchezitie la detinutii adusi de la Bacau.
stiati ca: Au cutite...
au bratari si alte obiecte de aur?????
vor sa faca o rascoala sa mearga la Bacau iar.???
Ce stiti d-voastra de detinuti sau mai bine zis nu stiti nimic.
!!!!!Stresati-ne pe noi si pe ei lasatii in voia sortii k doar asa se tine scaunul.Halal!!!mai aveti pretentii ca aveti studii inalte.
''-FERICE DE CEI PROSTI CA PE EI NU-I DOARE,NU-I MUSTA CONSTIINTA DAR NICI NU POT PLANGE DE BUCURIE"-

16.02.2009 09:11:00
Anonim Anonim spunea...

Heiii.da de ce numai la agenti se pune alcooltestul??de ce nu se pune si la inspectori,comisari(la toate cadrele)pe cine vanati?
pe cine ascundeti dupa degete?
-hai sa fim odata pt.totdeauna
sinceri.
-hai sa dam cartile pe fata.
-hai sa nu ne mai pandim pe la
colturi,poate,poate cade ceva.
HAI!!!!!!!!!!!!!!!

16.02.2009 09:45:00
Anonim Anonim spunea...

DOMNULE ALLCAPONE DAR DETINUTII DE LA BACAU AU SI TELEFOANE
SPUNEI ASTA SI LUI DOM DIRECTOR

16.02.2009 09:48:00
Anonim allcapone77 spunea...

De ce se cauta un tap ispasitor?
De ce se fac presiuni pt a se afla cine scrie pe blog??
DARR!!!! de ce va suparati domnilor dela conducere??
Stiti omul de adevar se supara!!

16.02.2009 10:12:00
Anonim allcapone77 spunea...

Ca director tre' sa ai putina cultura si adik:
-psihologie
-admin. publica
-filosofie
-stil
-cultura generala
-şarm
-tactica
-"un pik de hotie"
-maleabilitate
-feblete
-"eu-ri si atuu-ri"
CATE DIN ACESTEA LE AVETI DOMNILOR DE LA CONDUCERE?
UNDEEE SUNT??????

16.02.2009 10:49:00

Anonim said...

Comunicat de presă



În data de 15.02.2009, Sîngepanu Costel Claudiu, agent şef adjunct în Penitenciarul Iaşi, a fost supus controlului cu aparatul cu raze X , ocazie cu care s-a descoperit asupra sa un plic cu droguri, ascuns în încălţăminte.
Agent şef adjunct Sîngepanu Costel Claudiu, era repartizat să execute serviciul de supraveghere în cadrul Secţiei a VII-a de deţinere de maximă siguranţă şi era în atenţia lucrătoriilor Biroului pentru Prevenirea Criminalităţii şi Terorismului din Penitenciarul Iaşi, ca urmare a suspiciunilor legate de natura relaţiilor întreţinute cu anumite persoane condamnate la pedepse privative de libertate.
Agentul şef adjunct Sîngepeanu Costel Claudiu a fost reţinut pentru 24 de ore, de către procurorul din cadrul DIICOT Iaşi, urmând ca în cursul zilei de astăzi 16.02.2009, să fie prezentat judecătorului cu propunerea de arestare preventivă.


Biroul de relaţii publice şi mass-media

Comisar şef Dana Cenuşă

Anonim said...

Anonimul Z ...pentru anonimul 16.02.2009 10:07 , ma bucur ca nu esti Ceausist si ca "oferi multe informatii membrilor Sindicatului Megas"..., cu o cultura vasta si experienta sindicala la cel mai ridicat nivel..., te astep cu informatii interesante pentru toti cititorii..., hai nu fi modest desfasoarate si arata-ti adevarata capacitate intelectuala . Sanatate tie cititorule