joi, 22 ianuarie 2009

Ne macină ... bolile

Într-o zi mă întrebam ce or mai face fostii colegi de serviciu care au ieşit, la pensie, la termenul legal. Luând la cercetat lista cu toţi colegii pe care i-am avut în şcoala militară, pe colegii de la Tulcea şi pe cei pe care i-am avut in ultimii ani, am constatat că sunt prea multe nume care nu mai sunt printre noi. S-au dus în lumea celor drepţi.

Au sarit toţi pe noi, începând de la funcţionarii publici, profesori, pensionari şi terminând cu moş Vasile din deal, că avem salarii astronomice, legi speciale, salarii compensatorii şi case de sănătate speciale. În mare parte au dreptate, avem de toate, dar în aceeaşi măsură aceste drepturi sunt sub cele ale profesorilor care lucrează 4-6 ore pe zi, a funcţionarilor publici care au program de 8 ore (4 zile) şi a cincea zi 4 ore şi a altor categorii de personal care se tot uită în ”curtea” noastră. Şi totuşi când ma uit în jur văd mulţi pensionari care mi-au fost profesori, mai văd foşti primari sau secretari de acum 30 de ani, dar rar, rar de tot, văd câte un coleg de al nostru pensionat de mai mult de 5 ani. Toţi ne critică, toţi se uită chiorâş la noi, dar nimeni nu vrea sa vada sau să înţeleagă condiţiile de muncă, stresul la care este supus personalul penitenciarelor, ameninţările, violenţele şi agresiunile de care avem parte zi de zi în şi din cauza serviciului. Haideţi să facem o comparaţie între un eşantion de câte 200 profesori, 200 funcţionari publici şi 200 de gardieni (cum îi place societăţii civile să ne spună) şi să vedem cum ne-a afectat serviciul sănătatea.Vă prezint o situaţie pe anul 2008 a principalelor boli dintr-un penitenciar din Moldova raportate la aproximativ 200 cadre:

- diabet zaharat - 8 cazuri
- diateză urică - 3
- sindrom displidenic (colesterol) - 8
- boli piele - 2

- boli reumatice - 37
- boli psihice - 8
- boli sistem nervos -1
- hipertensivi - 28
- cardiopii ischemice - 3
- boli cerebrovasculare - 3
- boli pulmonare cronice -10
- boli ulceroase - 58
- ciroză şi altele hepatice cronice – 11

Aţi calculat? Sunt 180 cazuri de boli, raportate la 200 cadre. Alo... societate civilă, acum nu spuneţi nimic despre un sistem penitenciar putred de bolnav? Nu credeţi că acele drepturi pe care ne acuzaţi că le primim şi care ar fi deosebit de mari pălesc în faţa atâtor boli? Îmi pare rău, aş fi vrut să prezint şi o situaţie şi să faceţi o comparaţie între sumele alocate din banii noştri, a tuturor, pentru asistenţa medicală a deţinuţilor şi pentru plătitorii de impozite, cadrele. La cererea mea (telefonică) de a mi se prezenta cum se cheltuie banii publici pe asistenţa medicală, serviciul financiar mi-a comunicat să revin cu o cerere scrisă intr-o altă zi. Asta e...

P.S. Înainte de a încheia vreau să-i pomenesc pe trei foşti colegi, să le fie ţărâna uşoară:

- Frunză Ştefan - după pensionare a mai trăit 2 săptămâni (Tulcea)

- Pâslaru Costică - care mai avea câteva zile până la pensie

- Rusu Costică - care a mai trăit un an după pensie

5 Comments:

Anonim said...

O tema excelenta. De multa vreme trebuia sa abordam acest subiect. Mai sunt de spus inca o gramada de lucruri. Citisem undeva- nu stiu cat de avizata a fost cercetarea aceea - ca din 10 lucratori de penitenciare , aproape jumatate dintre ei mor in primii 5 ani de dupa iesirea la pensie . Este cutremurator acest lucru si n-ar fi rau ca mai marii nostri de pe la Directia medicala ANP sa incerce o analiza pe aceasta tema. Am afla lucruri interesante. Sa ne mai intrebam care sunt cauzele care duc la stingerea prematura a multora dintre noi? Ca doar nu lucram in mina sa murim de nustiuce boli de plamani, nu-i asa?. Stresul provocat de programul supraincarcat, frigul, statul in picioare, noptile pierdute zeci de ani la rand, telefoanele care suna cand ti-e lumea mai draga si te scoala din asternut la orice ora din zi si din noapte, sistemul schizoido-bolsevic cultivat de mai-marii nostri de la Bucuresti pana mai ieri, contactul cu tot felul de boli ale detinutilor(SIDA, hepatita, TBC etc) si, poate nu in ultimul rand, presiunea enorma la care suntem supusi mai putin de detinuti(unii dintre ei) dar mai mult de colegii si sefii nostri . Dumnezeule, cate ar fi de vorbit pe tema asta... Desigur, vor spune unii ca nu ne-a obligat nimeni sa ne alegem meseria asta si ca suntem platiti pentru ea. OK. Dar, stimati oameni buni,va rugam frumos, macar nu ne mai invidiati si nu ne mai huliti inutil. Chiar nu meritam aceste lucruri.
A. Sharon

Anonim said...

I-ati uitat pe Radvan si pe Cozianu(care, bietul de el, nu a procedat la gestul ala disperat de sanatos ce era). In plus, ar fi interesant de stiut cate cadre cu boli nedescoperite sunt printre noi in acest moment si cate cadre prezinta , deocamdata, simptome care prefigureaza aparitia unuor boli grave in viitorul apropiat.
Felicitari pentru tema aleasa. Rugam, pe aceasta cale, pe colegii nostri de la medical sa faca un minim de diligente, poate reusim sa intram in posesia mai multor informatii in legatura cu tema pusa in discutie. Asta daca nu le cerem prea mult. Apropo de solidaritate si munca in echipa.
A. Sharon

Anonim said...

si citi au sa mai cada........

Anonim said...

E cineva sanatos din cei care lucreaza la ture!?sa stai 12-13 ore in picioare,curent,frig sau nedormit pe timp de noapte credeti ca nu se aduna!?unde e "asistenta medicala gratuita" !?numai vorbe,de ce nu se face cadrelor un control medical gratuit cel putin o data pe an !? NU AR TREBUI SA CEREM SI ACEST LUCRU IN INSTANTA !

Anonim said...

felicitari pentru subiectul atins. sanatatea, daca ar fi sa o privim asa cum o defineste OMS,este "o stare de bine fizic, psihic si mental". "o stare de bine" sintagma in cadrul sistemului, cum poti dobandi aceasta stare cand ti se recomanda un medicament sau o investigatie pe care o platesti din banii personali atat timp cat legea stipuleaza in clar asistenta medicala si psihologica gratuita
si, alta ironie suntem contribuabili la sistemul de asigurari de sanatate.
despre asistenta medicala s-a vazut in ultimul timp in clar cum este.
oare despre cea psihologica cum o fi?
va spun, asta pentru cei care inca nu stiu:MAI RAU.(nu doresc sa-mi dati dreptate, ci doar sa priviti obiectiv).cine sa acorde acesta asistenta psihologica?-psihologii sistemului care dupa cum bine stim "au relatii intime cu detinutii", sau unii din afara sitemului care incarca cartela telefonica hotului?
Doamne pe mina cui trebuie sa ajunga "starea de bine"!