joi, 17 septembrie 2009

LINGAUL - preferatul sefului

INCEARCA SA-SI ATINGA SCOPUL FACANDU-LE PE PLAC TUTUROR DAR MAI ALES SEFILOR,CHIAR DACA DE MULTE ORI NU ESTE DE ACORD CU EI.

LINGAUL - ,,om căruia îi place să mănâce mult,mai ales de la alţii'' - aşa este definit in Dicţionarul limbii romane cel căruia îi place să obţină favorurile altora, în special ale superiorilor.Acest tip de coleg este usor de recunoscut intr-un colectiv sau o ,,echipa'' deoarece este mai tăcut şi mai atent la ce spune şeful,executând întocmai cum îi va spune ,,superiorul''.Cea mai mare ,,dorinţa'' a sa este sa plece de la muncă ştiind că a mai trecut încă o zi în care şi-a mulţumit şeful.Acest individ nu judecă niciodată o problemă cu care se confruntă in mod critic si ,mult mai grav in opinia mea,nu îsi cunoaşte responsabilitaţile.Pentru el ceea ce spune şeful este literă de lege chiar dacă il dezavantajează în mod direct.

Cand este incurajat de catre superiori LINGAUL poate naste conflicte intre colegi si de cele mai multe ori conflictele sunt intre subaltern si superior.In dorinta lui de a-i intra in gratii sefului acest individ va spune orice sefului despre oricine insa de cele mai multe ori exagerand.Dezinformarea sefului de catre LINGAU duce la disensiuni in cadrul colectivului si asta doar din vina sefului care admite astfel de ,,oameni'' in cadrul echipei cu care lucreaza.Incurajarea de catre sef a acestor indivizi in cadrul colectivelor,cat si avansarea acestora,va duce in cele din urma la destabilizarea oricarui colectiv,indiferent de cat de ,,unit'' a fost el.

Practicand un astfel de comportament,odata ajuns sef LINGAUL se va vrea lingusit.In mod teoretic sansele de promovare ale acestor indivizi sunt relativ mari in institutiile unde aceste practici sunt incurajate si odată ajunşi într-o funcţie de conducere,vor simţi nevoia să li se aplice acelaşi tratament de către subalterni.Însă întotdeauna va exista un şef deasupra, în ierarhie, pe care îl va linguşi cum ştie el mai bine.Subalternii vor avea de suferit pentru că vor fi nevoiţi să-i facă şefului favoruri care nu ţin de fişa postului.În plus,un astfel de şef nu va accepta uşor eventualele nemulţumiri exprimate de angajaţi.
La prima vedere, LINGAUL are impresia că el este cel care îi manipulează pe ceilalţi - de la şefi, până la colegii care simt că el este preferatul superiorilor,insa in realitate oricine se poate folosi de el.Dacă subalternii nu pot decide asupra „destinului“ acestui personaj în institutie, şefii se pot descotorosi oricând se plictisesc de LINGAU.Asa sa ne ajute Dumnezeu si sefii cei mari !


Acest articol nu este un pamflet si sper sa fie tratat ca atare.Orice asemanare cu realitatea nu este deloc întamplatoare.

Acest articol a fost inspirat dupa un studiu publicat in ziarul ADEVARUL

10 Comments:

Anonim said...

fie vorba intre noi astia "palmasii",nu credeti ca LINGAI ocupa in prezent locuri mai "bune",nu credeti ca astia au 50% sau chiar fostele salarii de merit? ca sa o ducu mai bine in sistem si nu numai trebuie sa fii LINGAU.Poate se trage un semnal de alarma prin PAMFLETUL asta si nu se mai tine seama de lingai.Apropo sefu sunt multi mai buni oameni ca LINGAUL tau...
UN MUNCITOR..., da pe o plantatie numita MJLC

Sefu Lu Terminator said...

lingai au fost lingai sunt...lingai vor fi..nu asta e problema ...problema cea mai grea e sa il faci sa renunte la asemenea practici...e adevarat ca sunt unii care ar face orice pentru "ciolan" dar ...asta e DEMOCRATIA fiecare isi alege singur "calea"...

cu respect ..sergent major capsunica

Anonim said...

marginalizarea lor ar fi cea mai buna solutie insa suntem vinovati ca-i tinem pe linga noi,le mai impartasim din ginduri ba mai stam si cu ei la masa.....asa ca,sssst.....de fapt,uite care e ideea..ce zice-ti sa-i adunam si sa formam un schimb numai din lingai? va asigur ca sunt destui...in frunte cu un iubitor de lingai?astept pareri.......

Anonim said...

si eu sunt de parerea ca ar trebui marginalizati,dar...lingaii sunt oamenii sefului si o sa cada in picioare tot timpul(intradevar in fata noastra sunt niste oameni de nimic). apropo daca sefii astia care au lingai si vor sa afle mai multe despre ceva anume sau cineva, ce nu poarta o discutie deschisa cu toti angajatii(fiecare pe sectorul lui de activitate)
va aduceti aminte ca un subofiter putea tine o unitate in spate toata noaptea. el era st,lst si ss. dar atunci nu se umbla cu meseria de lingau. sa se bage la leafa un spor de lingau x%
va multumesc!

Anonim said...

pai ce faci frate tu la 11:30 tu la 11:34 tu la 14:31 tu la 18:03 tu centrezi tu dai cu capul si nu ai sa primesti ,,functie" pe sectie chiar daca ai lucrat pe ,,maxima siguranta"

Anonim said...

Lingaul nenorocit

Printre noi exista un specimen! Poate ca se afla chiar in acest moment langa tine, te pandeste si abia asteapta sa ti-o traga cand nu esti atent! Te joaca pe degete si isi urmareste propriul interes! Are o personalitate vaga si foarte variabila, care in general se schimba dupa cum bate vantul trendului! Ii place sa se considere super mega zeu! Considera ca toata lumea este invidioasa pe el, cand defapt cu totii incearca sa ii mai spuna cat mai simplu ca e lache poponar cu 2 picioare si o mecla de bou! El insa o tine pe a lui si considera ca este prea tare pentru orgoliul lor! In paralel cu personalitatea lui de primata, individul asta e al dracului de profitor, te linge si te miroase pana iti intra in gratii si reuseste sa obtina de la tine, bunul ala mult de dorit!

Este un lingau nenorocit pe care il poti observa dupa tonul suav, de fatalau in general, pe care il foloseste! Incearca sa te convinga ca stie despre ce vorbesti si ca este nemaipomenit acel domeniu! De fiecare data, nu are habar ce spune, dar are talentul de a pacali… Este precum vulpea ce l-a pacalit pe urs! Daca insa chiar e depasit de discutie si habar nu are despre ce sa vorbeasca se ia de tine si iti spune ca te dai mare, ca vrei sa pari super cool, cand defapt tu trebuie sa fii invidios pe calitatile si personalitatea dobitocului! Incearca sa para bun prieten si de-a dreptul interesat de soarta ta! Este cel mai penibil, penibil pe care il poti intalni!

Este destul de frustat si incearca sa isi ascunda complexele printr-o falsa imagine pe care o arata! Nu stie ce vrea de la viata, si ajunge un parazit care daca se prinde de spinarea ta, trebuie sa il cari toata viata, pana la pensie si poate si in Cimitirul Municipal! Nu are el o idee precisa despre ce vrea sa faca, asa ca este bine sa eviti discutiile astea cu el pentru ca, dupa cum am mai spus-o, ti-o trage la foc automat cu un baston hidraulic, cand te astepti mai putin! Rezuma discutiile cu damblagiul la “Salut bai lache! Ce mai face ma-ta?”. Nu te aventura prea tare, ca s-ar putea sa iesi cracanat de acolo! Refuza-l de fiecare data cand ai ocazia, indiferent ca iti cere 1 leu sau o muie mica, si incearca sa ii amintesti ca pana la urma el este trompeta fara viata…

...o mica completare la articol

Anonim said...

frumoasa completare , a se vedea unii dintre imputerniciti, fereasca dumnezeu sa ajunga sefi la cita pricepere au ...

Anonim said...

Pt.20:27
Buna completarea.Citesti Catavencu?Daca te intereseaza o colaborare,contacteaza un administrator.Daca nu,te mai asteptam cu completari la articole.
Paul

Anonim said...

Daca impotriva prostiei, a incompetentei si a lipsei de caracter s-ar lua aceeasi atitudine ferma, poate ca s-ar mai indrepta lucrurile pe ici, pe colo. Mie mi se pare ca de lingusitori de mai poti pazi cu-n flit pe fata dat acestor preşuri dar de prostie , rautate si lipsa de caracter (mai ales cand le gasesti pe toate trei adunate intr-un singur individ)nu te poti apara decat cu kalasnikovul. Merge si-un Carpati, dar se moare greu de la ala.

Anonim said...

daca tot vrem sa vedem care sunt, poate ne prezenta-ti o statistica a celor care au avut s.m..oare se poate????????????