vineri, 1 mai 2009

Functia de profesor de liceu va fi echivalata cu cea de locotenent, iar medicul primar cu functia de maior

Discutiile pe tema legii unice a salarizarii in sectorul bugetar bat pasul pe loc. Si la ultima intalnire a grupului de lucru pentru elaborarea legii, reprezentantii unor ministere au pus bete in roate. Chiar daca aceste intalniri nu au fost pana acum prea constructive, termenul pentru finalizarea negocierilor a fost stabilit pentru sfarsitul lunii mai.

Totusi, cateva noutati exista. Ministerul Apararii a acceptat unele modificari in ceea ce priveste propunerile de echivalari care s-au facut pana acum si care au starnit reactii adverse. Mihaela Neacsu, reprezentant BNS, a declarat ca postul de profesor cu gradul I de liceu si cu o vechime de 6-10 ani va fi echivalent cu cel de locotenent si nu plutonier adjutant principal cu studii superioare cum era pana acum. De asemenea, functia de medic primar de clinica ar urma sa fie echivalenta cu cea de maior si nu de capitan cum s-a propus initial.

Nici la ultima intalnire, Ministerul Justitiei nu a facut propuneri de echivalari. Reprezentantii ministerului cer ca in aceasta lege sa fie inclusi si parlamentarii. Pentru prima oara in cele 7 intalniri care au avut loc pana acum, au venit si reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii. Acestia au afirmat ca pentru echivalari au nevoie de mai mult timp.

Ministerul Afacerilor Externe a cerut, de asemenea, sa vina cu propunerile de echivalari la urmatoarea intalnire. Minsterul Internelor a venit cu o propunere de echivalare insa aceasta a fost facuta contrar principiilor care stau la baza elaborarii legii. A fost propusa echivalarea functiei de medic primar cu cea de director in minister, criteriul fiind salariul de baza. Tocmai acest criteriu trebuie eliminat la propunerile de echivalari.

In conditiile in care apar astfel de neintelegeri, la urmatoarea intalnire care va avea loc luni, 4 mai, discutiile se vor purta la nivel de ministri. Tot atunci, ministerele restante: Justitia, Externele si Internele vor trebui sa vina cu propuneri de echivalari. Pana sa fie aprobate de Guvern principiile legii unice a salarizarii, Ministerele Justitiei, Internelor, Apararii si Externelor au evitat sa coopereze, solicitand mentinerea grilelor proprii de salarizare. Opunerea acestor ministere in privinta adoptarii unei astfel de legi are ca explicatie faptul ca sunt institutii in care exista salarii foarte mari.

0 Comments: