vineri, 13 martie 2009

Diagnoza la nivel national a sistemului penitenciar


Titlul nu-mi apartine, este dat de un studiu efectuat din initiativa A.N.P., publicat de altfel pe site-ul oficial al institutiei. Nu este chiar de data recenta dar este de actualitate, de parca ar fi fost incheiat acum o zi.
Citindu-l ai impresia (buna) ca macar cei care s-au ocupat de intocmirea chestionarelor, de centralizarea si interpretarea lor, isi fac treaba pentru care sunt platiti, cu profesionalism si onestitate.
Chiar daca la sfarsit incearca sa indulceasca tonul si ,,fabrica'' si aspecte pozitive privitoare la concluziile studiului, de genul ,,e bine ca nu toti angajatii considera toti tiganii infractori'', tonul general al studiului este unul realist, in concordanta cu datele care reies din centralizarea respunsurilor la chestionare.
Din diagnoza sistemului penitenciar m-am oprit la sondajul de opinie realizat la nivelul personalului din unitatile sistemului penitenciar, care cred ca ne priveste in mod direct pe noi cei din unitatile din teritoriu, si care ne ajuta sa ne facem o idee despre cat de importanti sunterm noi pentru ,,sefii cei mari'' dinA.N.P.
Inca de la inceput autorii precizeaza ca ,,angajatii unitatilor sistemului penitenciar manifesta inca reflexe de teama, lipsa de incredere in intentiile conducerii atunci cand aceasta doreste sa afle parerea sincera a subordonatilor si, adesea indiferenta si dezinteres fata de locul de munca si propria activitate''.
In continuare, se dau note sau se stabilesc procentaje privitoare la o serie de aspecte legate de munca de penitenciare.
Gradul de multumire al angajatilor este prezentat ca fiind apreciat drept foarte mare sau mare in cazul a 63,10% dintre cei intervievati. Urmeaza relatiile de serviciu si comunicarea cu sefii apreciate de 55% drept foarte bune. Si cam atat este de bine.
Referitor la interesul conducerii fata de indeplinirea sarcinilor, nota 8,56, si fata de angajati, nota 6,6, autorii constata, ca si noi dealtfel, preocuparea sefilor de a realiza cu orice pret sarcinile in detrimentul intretinerii unor relatii bune cu subordonatii. Cu alte cuvinte ,,functia face pe om...''
Cand vine vorba despre gradul de implicare a angajatilor in procesul de luare a deciziilor, cifrele reiesite spun totul. Astfel 31,50% dintre angajati spun ca nu sunt consultati si nici nu li se explica decizia, 31,50% nu sunt consultati dar li se explica decizia si 22% sunt consultati dar nu se tine cont de parerea lor.
Ca surse de informare in ceea ce priveste activitatea profesionala si deciziile luate in acest sens, 72% au indicat sedintele, 23,7% sindicatul si un procent ingrijorator, de 16,5%, zvonurile.
In ce priveste sistemul de recompense si sanctiuni, intre 60 si 80 % sunt multumiti, ca si criterii de acordare indicand: obedienta fata de sefi, asertivitatea, factori subiectivi, vechime, comunicare cu sefii(?), sectorul de activitate si indeplinirea sarcinilor de serviciu. Ordinea este data de notele acordate.
43% din cei intervievat au raspuns ca sarcinile de serviciu nu sunt impartite echitabil, fata de 57% care considera ca acestea sunt corect impartite in cadrul unitatilor.
Evaluarea activitatii sectoarelor pe baza punctajului acordat arata astfel: medicalul, nota 7,07, logistica 7,05, reeducarea 7,55, financiarul 8,05, informatica 8,18, resurse umane 8,25, conducerea 8,26, paza 8,39, evidenta 8,53, secretariat 8,62.
Ajungand la frecventa conflictelor cadre detinuti, 1,40% au raspuns ca sunt inexistente, 19% ca sunt foarte rare, 38,8 sunt rare, dese 33,10 si foarte dese 7,60%. Autorii au concluzionat ca divergentele si conflictele intre cadre si detinuti sunt un fenomen raspandit in sistemul penitenciar romanesc, ca si cauze depistand vina detinutilor41,6% , vina cadrelor 14,4% si alte cauze.
In categoria miturilor organizationale, prin acordarea de note de la 1 la 4, a rezultat urmatoarea situatie: Presa cauta senzationalul 3,43, detinutii au prea multe drepturi 3,03. A.N.P. nu cunoaste realitatea 2,9, ordinul se executa nu se discuta 2,4, detinutii trebuie sa stie de frica 2, toti tiganii sunt infractori 1,4, plutonierul te ridica plutonierul te coboara 1,4.
Cu privire la drepturile pe care le au detinutii 43% din cadre spun ca acestea sunt exagerate, 54,8% spun ca sunt rezonabile si 2,2% spun ca acestea sunt insuficiente.
Legile dupa care ne desfasuram activitatea sunt apreciate astfel: L275/2006 are un procentaj de 88,7% de aprecieri bun si foarte bun, iar L293/2004 un procentaj de 87.8% de bun si foarte bun.
Un capitol care, cel putin mie, mi se pare foarte important este cel privitor la conditiile de munca si drepturile profesionale. Spun asta pentru ca scoate in evidenta un aspect extrem de important. Si anume ca desi au avut la dispozitie acest material, realizat la solicitarea A.N.P., sefii nostri au ignorat problemele reale ale sistemului, pe care le reliefeaza si acest studiu, si au lansat celebrele experimente cu reprofilarea si noul program de lucru. Iata notele acordate in acest sens: acordarea concediilor 7,22, statut profesional7,11, PROGRAM DE LUCRU 6,86, cursuri de pregatire prifesionala 6,86, promovare-avansare 6,76, salarizare 6,59, acordarea sporurilor 6,43, ASISTENTA MEDICALA 5,79, CONDITII FIZICE DE LUCRU 5,19, MODALITATI DE ACORDARE A RECUPERARILOR 5,01, SIGURANTA PERSONALA SI A FAMILIILOR 4,24, LOCUINTE DE SERVICIU 3,01.
Se poate lesne observa discrepanta intre ceea ce considera angajatii ca este important pentru ei, siguranta, sanatate conditii de lucru, si ceea ce considera conducerea A.N.P.-ului ca este important: reducerea cheltuielilor. Concluziile puteti sa le trageti singuri.
Se mai fac referiri la perceptia despre profesie, relatiile cu presa, posibilitatea ca si copiii sa urmeze aceeasi cariera, toate cu cifre si procente interesante, care merita aprofundate.De aceea va recomand sa cititi in intregime acest studiu.
Ajungand la concluzii si recomandari, constatam ca autorii sondajului trebuie sa plateasca tributul institutiei care-i hraneste, in acest sens acestia gasind si aspecte pozitive de genul celui de care vorbeam in deschidere, si chiar facand recomandari care, dupa parerea mea, sunt in contradictie cu continutul foarte obiectiv al sondajului.
Desi nu credeam sa o spun vreodata, va recomand sa cititi cu atentie tot studiul pentru ca este cu adevarat interesant. Ca o comparatie, este asemeni lui Caragiale: vechi, dar atat de actual. Intregul sondaj precum si diagnoza sistemului penitenciar le gasiti pe site-ul anp-ului la Compartimentul de presa-studii...
Va doresc o lectura placuta.

1 Comment:

Anonim said...

De ce nu credeai ca o vei spune vreodata, Paul?