luni, 2 martie 2009

DEZADAPTATIV...


Domnul Director General are o grija deosebita fata de angajatii sistemului pe care-l pastoreste temporar. Dupa ce a lansat doua programe experimentale menite sa inbunatateasca conditiile de munca si sa reduca solicitarile la care suntem expusi, se gandeste mai nou si la sanatatea psihicului nostru.
De aceea, s-a gandit sa reaminteasca directorilor ca au la indemana o decizie prin care pot solicita testarea angajatilor cu manifestari dezadaptative, mai pe romaneste spus a celor inadaptati.

Corect si util demersul daca nu ar ridica unele suspiciuni privitoare la scopul in care a fost initiat. Pentru ca daca s-ar face o testare inainte de participarea unui angajat la un concurs de ocupare a unui post ce implica o solicitare intensa, atunci totul ar fi in regula. Este normal ca un director sa stie daca un angajat poate executa anumite misiuni (sarcini) sau nu.

Dar ce te faci daca, de exemplu, angajatul nu se poate adapta la impunerea unui nou program de lucru, sau nu poate accepta taierea sporurilor, sau nu este de acord cu modul in care a fost apreciat la notarea de serviciu, sau nu vrea sa faca munca voluntara?
Astfel de testari, precum si un set de analize medicale, ar trebui facute periodic si obligatoriu de catre toti angajatii, nu numai de cei pe care-i hotaraste directorul ca sunt dezadaptativi. Prin generalizarea unor astfel de testari, s-ar putea evita pe viitor numeroase situatii care acum fac deliciul presei, cum au fost directorul costumat in detinut, agentii traficanti, psihologul indragostit de detinut etc.
Utilitatea testarilor phihologice nu poate fi tagaduita. Poate fi insa banuit de intentii ascunse dl. Director General, care a trimis in teritoriu aceste note tocmai acum cand se confrunta cu o puternica contestare a programelor initiate de administratie si in contextul preconizatelor reduceri salariale.
In functie de situatiile existente in diferite unitati, este posibil ca unii directori sa-si fi frecat mainile de fericire, interpretand aceasta nota ca pe un indemn lansat de centru de a porni cruciada contra contestatarilor, care pot fi numiti, nu-i asa, dezadaptativi.
In acceptiunea actuala, faptul ca ai fost trimis la o testare psihologica, indica faptul ca ,, suferi cu capul''. Chiar daca rezultatul indica contrariul, nu mai intereseaza pe nimeni. Mesajul transmis este de fapt urmatorul: daca spui ceva de rau, trebuie sa te controlam, ca probabil esti nebun. In felul acesta numarul celor care ar indrazni sa ridice glasul ar scadea considerabil.
Este posibil ca cineva din A.N.P. sa fi gasit aceasta decizie (din 2007) si sa-si fi spus ca este un moment propice de a se folosi de ea ca de o arma, in lupta pe care se pare ca o duce administratia cu structurile sindicale si in general cu toti cei care nu sunt de acord cu initiativele anp-iste.
Nu m-ar mira ca de fapt initiativa sa fi pornit de la ,,sfatul batranilor'' stiut fiind ca majoritatea sunt de pe vremea cand internarea contestatarilor in spitale de psihiatrie era o alternativa comoda, in felul acesta termenul de ,,disident'' fiind inlocuit de cel de,, nebun''.
Initiativa in acest domeniu ar trebui lasata psihologilor, care stiu probabil cel mai bine cand si cui trebuie sa i se propuna o testare psihologica.

Posted by Picasa

5 Comments:

Anonim said...

Anonimul Z Personal nu ma mai mira nimic la cate decizii aberante a luat conducerea ANP. Se incearca prin orice mijloace sa se aduca militaria inapoi...., iar la nivel de ANP aceasta decizie da posibilitatea de a elimina persoanele care incomodeaza, atunci in teritoriu ce o sa se intample ?!!; cum o sa aplice fiecare director de unitate aceasta decizie?!!; oare prin aceasta decizie nu incurajeaza abuzurile din partea conducerii impotriva personalului din subordine?!! sanatate

Anonim said...

La cat si pe cati i-am deranjat cu infintarea acestui blog, noi, echipa de moderatori trebuie sa ne asteptam oricand sa fim trimisi la A.N.P ca sa ne "masoare" gradul de dezadaptativtate.Si totusi, pe cei care au nascocit fel de fel de tampenii, gen program pilot, reprofilare, cine ii trimite la un control la bibilica???.Decizia aceasta mai trebuia ca sa mearga totul perfect in sistemul penitenciar, avem de toate, mai putin personal, bani,penitenciare care sa asigure securitatea personalului,conditii bune de munca. Cred ca la A.N.P este cineva bine platit ca sa emita asemenea decizii. De fapt la ce te poti astepta de la promotia 1986, militarie cat de multa cu cadrele, libertate maxima si drepturi cat de multe detinutilor.

Anonim said...

d-le luca.... minunea tine pe la noi cam 3 zile.atita timp cit nemultumirile pe care le avem sunt ''declarate'' oficial,prin sindicat,cu afisare la avizier ,prin scrisori deschise,intr-un cuvint legal, nu au cum sa ne trimita la control la bibilica.ei incearca si merg la intimidare .de ce nu intelegeti domnilor ca le este frica de noi...nu stiu cum sa ne mai inchida gura...oricum actuala conducere anp va ramine sigur in istorie.toate cele bune d-le luca...

Anonim said...

La ce sistem a creat domnul director general si marii specialisti din ANP nu m-ar mira ca in curand sa trecem toti cei din operativ pe la un psihiatru.In felul in care au organizat lucrurile, ai impresia ca la puscarie e un dute vino permanent. Unii de la arest sunt disperati sa/i aduca de teama unor deplasari mai lungi (si ei stau la fel de bine cu banii, personalul si mijloacele auto), noi cu cei de la Bacau facem zilnic transferuri provizorii pentru instante, domnii detinuti distrug imediat cazarmamentul pe care il primesc, pentru ca oricum nu sunt ai nostri si un raport in plus nu/i deranjeaza si ti/l iau si in ......si uite asa este rezolvata problema reducerii costurilor si se limiteaza spre zero orele suplimentare. Si merge din ce in ce mai bine... Domnior sefi mai angajati niste oameni ca suntem cam putine slugi la hoti...

>:) said...

@ "De fapt la ce te poti astepta de la promotia 1986, militarie cat de multa cu cadrele, libertate maxima si drepturi cat de multe detinutilor." Parca spunea cineva ca blogul nu e pentru atacuri si comentarii "inteligente" precum cel de mai sus. Daca tu ca ""moderator"" faci asa ceva, cum poate cineva din echipa ta sa aiba pretentia de a cere lucrul acesta de la ceilalti. Mai "modereaza-te" ...