luni, 16 martie 2009

Avem echipa!S-avem valoare!

Un numar record de comentarii.Luari de pozitie din cele mai diverse si mai radicale. Teorii ale conspiratiei puse in slujba unor interese neclare. Amenintari. Denigrari. Mea culpa. Incercari de manipulare. De intimidare. ,,Ce mai freamat, ce mai zbucium...''
Nu ma asteptam ca un eveniment aparent banal, alegerea noului presedinte al federatiei, sa creeze asa o unda de soc. Este o surpriza placuta faptul ca aceasta problema este urmarita de atata lume si chiar cu interes, dupa cum se observa din reactii.
Nu am sa ma leg de comentarii. Acestea le puteti citi pe Penitenciar. Pot doar sa remarc, din nou, ca anonimatul le confera multora un aplomb si un curaj iesite din comun. De remarcat atitudinea domnului Mogaldea, care iese cumva din tipicul comentariilor.
Ce ma bucura este ca, in sfarsit, o actiune sindicala a reusit sa scoata oarecum din amorteala membrii federatiei, care de ceva timp lancezeau intr-o stare de asteptare, de genul ,,ce va fi, va fi''.
Indiferent cat de controversat este si va fi presedintele ales al federatiei, cred ca toti trebuie sa ne supunem votului majoritatii si sa-i acordam un termen rezonabil in care sa convinga de capacitatea si vointa de a lupta in partea noastra de baricada.
Faptul ca la un moment dat a fost in structura de conducere a a.n.p.-ului, nu are prea mare relevanta. Inainte de asta a fost un agent care dormea in foisor. Apoi a fost un director adjunct care a comis-o. Mai tarziu a demisionat. Acum este lider de federatie sindicala. Poata ca vre-o data o sa fie director general. Care-i problema? Care dintre noi nu ne urmarim interesele proprii? Cine nu doreste un salariu mai bun, o pozitie mai buna, un post mai caldut? Daca nu ne-am dori toate astea am fi ramas, probabil, absolventi de scoala generala, lati in umeri, bucurosi ca avem o paine si o sticla de vin seara cand ajungem acasa. Insa privind in jur, constat ca numarul celor cu studii superioare este din ce in ce mai mare si lupta pentru posturile ,,caldute'' se duce cu tot arsenalul avut la indemana.
Nu ma pot pronunta asupra persoanei domnului Dumitrascu, pentru ca in intalnirile anterioare eram in tabere adverse. Stiu insa ca multi colegi il cunosc destul de bine. Stiu ca presedintele sindicatului din care fac parte s-a dus acolo sa aleaga ce-i mai bine pentru federatie. De ce sa cred ca atatia reprezentanti ai altor sindicate sunt atat de usor de manipulat incat sa voteze ceva impus?
Trebuie sa fim constienti ca oricine ar fi iesit presedinte tot ar fi avut parte de contestatii si contestatari. Nu cred ca exista cineva care sa intruneasca aprecieri in unanimitate. Tot asa cum nu cred ca unanimitatea este de folos cuiva.
Cineva spunea intr-un comentariu ca la vremuri de criza se gasesc solutii de criza. Perfect adevarata afirmatia, mai ales ca, intr-adevar, federatia a trecut printr-o criza majora in ultimul timp. O criza indusa nu neaparat de lipsa de resurse umane a federatiei, ci de posibilitatea deloc de neglijat, ca pornindu-se o competitie interna de ocupare a functiei de presedinte, aceasta sa duca la dispute acerbe, care in cele din urma sa produca o ruptura in cadrul federatiei.
Din acest motiv, aducerea unui ,,outsider'' mi se pare solutia potrivita in acest moment. Chiar daca exista in continuare riscul ca orgoliile unora sa creeze situatii tensionate, de genul anunturilor conform carora se vor retrage presedinti cu tot cu sindicate din federatie, astfel de situatii pot fi depasite cu putina diplomatie, diplomatie de care trebuie sa dea dovada noul presedinte al federatiei.
Probabil ca stingerea acestor ,,focuri mocnite'' va fi una din incercarile la care va fi supus noul presedinte, de rezolvarea acestui aspect depinzand atat unitatea si stabilitatea federatiei cat si asigurarea respectului si recunoasterea calitatii de lider din partea celor care-l contesta in acest moment.
Contestat sau acceptat ,dorit sau nu, acesta trebuie sa intre in joc foarte repede, intrucat semnele nu sunt deloc bune in ce priveste viitorul. Si spun asta prin prisma discursului dl. ministru si dl. director general la bilantul A.N.P.
Ca de obicei, un lucru care ar fi trebuit sa constituie doar ,,un exercitiu de democratie'' s-a transformat intr-o telenovela cu priza la public, motiv de barfe si de acuzatii aruncate la intamplare. In toate alegerile din Romania cei care pierd striga ,,hotii !'' In toate alegerile de pana acum ale federatiei la urma s-a strigat ,,frauda''. Chiar suntem o tara de hoti? Chiar starea noastra de baza este suspiciunea? Atunci la ce bun sa ne mai adunam sa alegem cate ceva. Ca oricum nu iese ce ne dorim si deci am fost furati!

Sper sa se termine repede circul pentru ca federatia sa faca ceea ce trebuie sa faca: sa se lupte pentru oamenii din care este compusa, pentru ca in spatele celor de la Bran sunt miile de membri de sindicat care asteapta rezultate. Indiferent cine le obtine.

4 Comments:

Anonim said...

Daca tot cotizăm la Federatie...poate ne explica cum a cheltuit banii Alin Popescu fara sa îi poată justifica, aşa sa nu mor prost....,aşa a făcut şi Givani Stere...,tot olteni.., şi veii tot un oltean....oare cât o să cheltuiasca şi acesta!!...D-le Luca pe noi numai olteni ne pot reprezenta??!!

Anonim said...

nu cred ca are a face ca e oltean,moldovean,ardelean sau...tigan ,poftim!conteaza ce rezultate dau acesti oameni acolo unde sunt pusi.

Anonim said...

Păi , dacă oltenii sunt deştepţi şi intreprinzători, cine este vinovat!!. Normal că noi conducem aicilea...

Anonim said...

La conducerea FSANP a iesit (prin alegeri democratice) tot un oltean.Nu stiu ce e rau in asta.A fost votat...scor DUMITRASCU - MOGALDEA = 30 - 23.