joi, 23 aprilie 2009

Informare

Buna seara

1. Din discutiile avute de d-l Sorin Dumitrascu, presedintele F.S.A.N.P, cu d-na directoare de la D.E.A privind alocatiile bugetare pentru anumite articole, situatia sta cam asa:
-Orele suplimentare, cele care se fac, vor fi platite-A.N.P a facut deja demersurile, incearca sa acopere macar 8 luni si sa mai vada ce se poate obtine la rectificare, se asteapta aprobarea de la MJLC.
-Salarii de merit se incearca a se acorda, ceva bani sunt dar inca nu s-a rezolvat.
-Ajutoarele de trecere in rezerva .N-au fost deschideri de credite de la MFP, dar in trimestrul 2 se vor da. ANP a centralizat necesarul si a asigurat si o rezerva pentru restul anului.
-Sunt bani pentru restantele la echipament pe anul 2008, in trimestrul 3 vor fi platite.
-Cheltuielile de transport nu reprezinta o problema majora, dar la acest moment nu sunt bani la acest articol bugetar. DEA a solicitat suplimentarea fondurilor si sunt sperante ca vor fi bani.

2.In continuare aveti setul de principii care va sta la baza legii salarizarii a personalului din sistemul bugetar.

Guvernul a adoptat setul de principii care va sta la baza legii de salarizare a personalului din sistemul bugetar

"Vom avea o singura lege a salarizarii pentru toate persoanele platite din fonduri publice, dupa model european. Aceasta lege va permite eliminarea discrepantelor care exista acum. Nu vom mai avea legi sectoriale prin intermediul carora s-au creat sisteme privilegiate pentru diverse categorii de bugetari", a afirmat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de Guvern.
Executivul a aprobat, in sedinta de astazi, setul de principii care va sta la baza legii de salarizare a personalului din sistemul bugetar, act normativ care va reglementa in mod unitar salarizarea tuturor categoriilor de personal platit din fonduri publice.
Potrivit principiilor adoptate de Guvern, raportul intre salariul de baza minim pe economie si salariul de baza maxim al personalului platit din fonduri publice va fi de 1 la 15. Salariul de baza va deveni principalul element al castigului salarial si se va realiza prin includerea in salariul de baza a unor sporuri care au caracter general. Ponderea sporurilor in castigul total va fi de maximum 30%.
"Prin aplicarea noului act normativ nici o persoana nu va inregistra o diminuare a salariului. Salariile mai mari din momentul de fata vor fi inghetate o perioada de timp, in timp ce salariile mici vor avea cresteri accelerate. Sau, este posibil, ca pentru cei care se afla in varful piramidei, salariile sa creasca putin, iar salariile mai mici sa aiba o crestere mai accelerata. Toate aceste lucruri se vor realiza pe principiul ca nimeni nu va pierde", a explicat primul-ministru.
Proiectul legii salarizarii unice in sistemul bugetar va fi elaborat de Guvern pana la 30 iunie, iar implementarea noului sistem de salarizare se va realiza intr-un termen de trei ani. "Nu excludem posibilitatea asumarii raspunderii in fata Parlamentului pentru acest proiect de lege. Guvernul are determinarea sa mearga in fata Parlamentului sa-si asume raspunderea asupra acestui proiect atat de important pentru ceea ce inseamna salarizarea unica in Romania, pentru a aduce un sentiment de dreptate, de echitate, intre diversele categorii sociale si pentru a elimina discrepantele care au aparut in decursul timpului. Vrem sa realizam o salarizare justa a tuturor oamenilor care sunt platiti din bani publici in baza pregatirii profesionale, a muncii pe care o presteaza si avand in vedere reglementarile si normele europene in materie", a subliniat primul-ministru.
Premierul Emil Boc a adaugat ca Ministerul Muncii a fost mandatat sa discute cu partenerii sociali setul de principii care va sta la baza elaborarii legii salarizarii unice, dezbateri la care vor fi invitati sa participe si reprezentantii sistemului judiciar si ai CSM.

0 Comments: