duminică, 22 martie 2009

Ordonanţa privind eliminarea sporurilor nu trece de negocieri

Atasat aveti disponibila pentru download ultima varianta (scanata) a proiectului ordonantei privind masurile de reducere a unor cheltuieli financiare rezultat in urma sedintei de dialog social din data de 16.03.2009 orele 15-22. Asa cum veti observa in text, anumite articole au fost reformulate la propunerea sindicatelor.
Deasupra textelor ingrosate care precizeaza ca un articol a fost reformulat puteti vizualiza reformularea. Exista divergente, mentionate in text, cu privire la art. 6 (salariul de merit), 7 (fondul de premiere), 11 (indemnizatia de conducere) si 20 (posibilitatea de a se lua orice masuri pentru incadrarea ordonatorilor in bugetul aprobat).
Partea sindicala a cerut eliminarea acestor articolelor aspect care a generat un blocaj de aproximativ doua ore in negocieri, pana la venirea Ministrului Muncii. O parte dintre sindicalisti au parasit sala dar majoritatea au ramas pana la semnarea documentului final. S-a decis elaborarea unei minute a sedintei cu mentionarea textelor convenite unanim si evidentierea divergentelor, urmand ca ulterior sa se discute cele 4 articole cu probleme.
Initial se intentiona discutarea proiectului in sedinta de Guvern de miercuri 18 martie dar Ministrul Muncii s-a angajat in numele Guvernului sa mai acorde un ragaz de o saptamana pana la clarificarea divergentelor stabilind o noua sedinta luni 23 martie. Intelegand interpretarea data de sindicate articolului 20 care naste un spor de autoritate lasand mana libera ordonatorilor sa disponibilizeze salariati sau sa ignore total inclusiv drepturile care vor fi modificate prin aceasta ordonanta.
Deblocarea sedintei a fost realizata de Ministrul Muncii atunci cand a aratat disponibilitate sa renunte la art 20, insa dl. Sarbu a intrebat sindicatele daca si ele vor renunta la art. 6, 7 si 11. Cred ca anticipati raspunsul. Pana in final s-a convenit ca in sedinta programata luni 23 martie la ora 14 sa se porneasca discutia de la principiul ca initiatorii proiectului sunt dispusi sa renunte la art. 20 iar sindicatele ar putea accepta o negociere a art. 6, 7 si 11 luand in calcul o eventuala modificare a criteriilor de acordare, o limitare a numarului de salariati care beneficiaza, reducerea procentului din salariul de baza, in general o gradualitate/conditionare splimentara. In niciun caz sindicatele nu au acceptat varianta mentinerii articolelor in varianta actuala si au amenintat cu actiuni specifice in cazul in care se insista pe suprimarea drepturilor respective.
O alta propunere a partii sindicale a fost preluarea acestor puncte in divergenta, in dialogul social pe marginea Proiectului Legii sistemului unitar de salarizare. Continuarea pe http://www.snlp.ro/.

de Huginn

5 Comments:

Anonim said...

Anonimul Z Bună ziua, încep cu o întrebare pentru cititorii blogului dvs. , chiar aşa de mare să fie dezinteresul faţă de articolele publicate?!!.....; sunt foarte puţine comentarii şi nu înţeleg de ce atitudinea aceasta???... , felicitări pentru articol. Federaţia Publisind este pe baricade, (mă refer pentru sporuri în negocieriile cu guvernul) în linia întâi,....şi unii dintre noi ies în stradă,...ok..., dar dacă vă întreabă un jurnalist cât aveţi salariu.... aş fi curios ce răspuns aţi oferi ??? ..şi apoi să vedeţi reacţii din partea presei. Personal, ieşirea în stradă ar fi ultimul lucru pe care l-aş face..., dar ce poate face altceva FSANP, decât să iasă în stradă!!!...nu???....la negocieri FSANP nu poate fi prezentă, ei contează doar până la nivel de ministru(MJ)...şi atât, în rest nu vă acordă atenţia nimeni(mă refer la FSANP) şi vă miraţi că pierdeţi oameni la nivel naţional. Hai la protest...VREM SALARII, VREM SALARII , atât ştiu unii şi cam atât pot. Sănătate

Anonim said...

Stai la cutie, ca habar nu ai pentru ce se iese in strada...

Anonim said...

La Guvern negociaza confederatiile reprezentative la nivel national...Citeste Legea 130/1996 ( ART. 17
(1) La negocierea contractelor colective de muncă la nivel naţional, de ramură şi de unitate participă organizaţiile sindicale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
a) la nivel naţional:
- au statut legal de confederaţie sindicală;
- au independenţă organizatorică şi patrimonială;
- au în componenţă structuri sindicale proprii, în cel puţin jumătate din numărul total al judeţelor, inclusiv în municipiul Bucureşti;
- au în componenţă federaţii sindicale reprezentative din cel puţin 25% din ramurile de activitate;
- organizaţiile sindicale componente au, cumulat, un număr de membri cel puţin egal cu 5% din efectivul salariaţilor din economia naţională;
)

Anonim said...

Pentru anonimul Z
De ce cauti sa ne musti de dosul...Federatiei? Cand noi, cel putin Sindicatul Megas, castigam drepturi, nu faceam grupe, nu veneam la instanta sau alte actiuni din timpul liber, voi astia care stati la cotitura nu stiati ce era sindicalismul.Am mai spus-o si pe Penifest, voi grupele sindicale aveti noroc cu carul de Teoroc ca va promoveaza actiuni in instanta, care va mai scoate la lumina.Respectul meu d-le Teoroc. In teritoriu liderii grupelor sindicale, nu fac nimic, sau rar pe ici pe colo,in functie de comanda unitatii, mai misca cate ceva, in rest va papa banii.Anonim Z, poti sa-mi spui cati bani incaseaza un lider si un vicelider de grupa sindicala,pe luna, din cotizatia membrilor de sindicat? Daca tot nu fac ninic de ce ii platiti domnilor? La Pelendava Alin v-a facut sindicalisti.

Cu bine

Anonim said...

Anonimul Z reproduc programul : Luni, 23 martie - orele 11.00 - 13.00: pichetarea prefecturilor din toate judeţele ţării

- orele 12.00 - 14.00: pichetarea sediilor din Bucureşti ale PD-L, PSD şi sediul Ministerului Muncii

Delegaţiile sindicale vor depune un protest oficial la fiecare dintre instituţiile pichetate şi vor avea întâlniri cu reprezentanţii statului.

Decizia de a declanşa actiuni de stradă, luată în urma întâlnirii de astăzi, se datorează faptului că CNS „cartel ALFA" şi federaţiile sindicale din sectorul bugetar, afiliate la confederaţie, consideră inacceptabile propunerile guvernamentale referitoare la diminuarea veniturilor salariale ale lucrătorilor bugetari. Concret, unele dintre măsurile propuse de guvern diminuează salariile de încadrare ale anumitor categorii de bugetari iar altele au în vedere desfiinţarea sistemului de apreciere şi departajare prin salarii de merit şi premii anuale. CNS „Cartel ALFA" şi federaţiile afiliate din sectorul bugetar consideră că există suficiente legi pentru reglementarea oricărui fel de abateri cu privire la performanţele personalului şi că o Ordonanţă de Guvern specială care să dea puteri sporite conduceii instituţiilor bugetare nu este de dorit.

Suntem de părere că insistenţa cu care reprezentanţii guvernului Boc vor să aplice reduceri de drepturi salariale şi indemnizatii neconvenite în cadrul negocierilor tripartite, accentuează ideea condiţionării împrumutului dorit de către guvern de la FMI, de aceleaşi idei ale FMI de reducere a salariilor, ca formă de ieşire din criză.

CNS „Cartel ALFA" îşi exprimă speranţa că întâlnirile de luni, 23 martie (ce vor urma pichetărilor) cu reprezentanţii prefecturilor, ai Ministerului Muncii şi cei ai PD-L şi PSD vor avea ca urmare abandonarea iniţiativei guvernului de a diminua veniturile salariale ale lucrătorilor bugetari şi începerea negocierilor pentru elaborarea legii de salarizare unitară în sistemul bugetar.

În funcţie de rezultatul şi concluziile acestor întâlniri, CNS „Cartel ALFA" şi federaţiile sindicale din sectorul bugetar, afiliate la confederaţie, vor decide marţi, 24 martie, etapele următoare ale acţiunilor de protest......, D-le Luca, dar FSANP de una singură, ce face pentru SISTEMUL ANP...NIMIC şi ca Federaţie nu prea contaţi în CNS"Cartel Alfa", sunteţi puţini şi nu puteţi emite pretenţii..., mai este o Federaţie din cadrul Cartel Alfa care este aproape de calibrul Publisind....are reprezentativitate la nivelul funcţionarilor publici, participă la negocieri alături de Publisind...,dar voi pe unde sunteţi că nu vă vede nimeni. Eu, personal, nu primesc bani de la SNLP....,dar sunt un angajat al sistemului şi penalizez ce nu este ok. indiferent dacă este FSANP sau SNLP, aşa că nu aţi nimerit-o domnilor. Că particip la unele întâlniri sindicale...naţionale (dar ca invitat)
, este altă problemă. Cât despre procese....,hm..toate unităţile au procese pe rol şi chiar dacă le-am câştiga pe toate, în următori 2-3 ani nu vom primi nici un banut din procesele câştigate, dar asta nu înseamnă că eşti sindicalist....Singuri nu vom reuşi să învingem...,dar Stefan cu echipa pe care o are face lucruri mari. Da, sunt şi lideri de umplutură....ca şi la voi...., dar în final faptele conteaza şi se v-a vedea diferenţa dintre FSANP şi PUBLISIND.