joi, 11 decembrie 2008

Evaluari anuale ... moment de adevar sau de platit ,,POLITE'' ?

Ordinul MJ nr. 2792/C din 8 octombrie 2004 pentru aprobarea criteriilor privind evaluarea performanţelor activităţii profesionale a funcţionarilor publici din sistemul administraţiei penitenciare,enumeră patru categorii de criterii de performanţă pe baza cărora se face evaluarea performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici din ANP:

  1. performanţele profesionale
  2. capacităţi profesionale şi pregătire
  3. responsabilitate
  4. trăsături caracteriale
Iata câteva aspecte de ordin moral al acestui act normativ şi a modului în care el este sau nu respectat de către cei implicaţi în procesul de evaluare :

  1. Deşi ordinul precizează în mod evident că obiectivele individuale la care se raportează criteriile de performanţă trebuie să fie clare, cuantificabile, prevăzute cu termene de realizare, să fie realiste şi flexibile,oare câţi evaluatori ţin cont de aceste aspecte?
  2. Câţi reuşesc să depăşească subiectivismul şi să facă abstracţie de crizele de imagine fabricate pe durata unui an?
  3. Pentru a respecta principiile referitoare la obiectivele individuale trebuie să ţii cont de noţiuni elementare de management – planificarea activităţii, obiective, matricea riscurilor, fişa postului pentru angajaţi, realismul termenelor de îndeplinire, distribuirea echitabilă şi justă a sarcinilor în funcţie de aptitudinile individuale ale angajaţilor, etc. Oare câţi evaluatori ştiu să facă asta?
  4. Evaluarea se face anual, dar e puţin probabil ca un om de 30 de ani să fie cinstit, altruist, corect, obiectiv, principial, onest, ferm, sobru 10 ani de zile, iar apoi să devină brusc un escroc duplicitar. Sau să fie mai corect în 2008 decât în 2003, dar mai ferm în 2007 decât în 2006.
  5. Evaluările de sfârşit de an se fac în continuare pe criterii subiective, fără să se ţină cont măcar de prevederile ordinului, aşa imperfect cum e el.
Intenţia acestui articol este de a sensibiliza evaluatorii pentru o apreciere cât mai obiectivă în raport cu cei evaluaţi, iar pe evaluaţi să aducă argumente civilizate şi pertinente cu ocazia interviului, atunci când se simt nedreptăţiţi. Iar pe dumneavoastră, cititorii, să semnalaţi eventualele nereguli în procesul de evaluare, în penitenciarele unde vă desfăşuraţi activitatea.

2 Comments:

Anonim said...

OARE VOI CEI CE ATI INFIINTAT ACEST BLOG V-ATI GANDIT CA: PE CEI CE SIMT CU MUSCA PE CACIULA NU II DOARE NICI IN COT?

Anonim said...

poti sa muncesti tot anul iar daca la urma ai gafat cu ceva (orice)cat de putin,te-ai ras de la nota buna.